Ilyen is lehetett volna az iPhone és az iPad

Dávid Imre

2012. július 30., hétfő 18:00, frissítve: hétfő 18:02

Az Apple-Samsung szabadalmi per dokumentumai között néhány, a korai iPhone- és iPad-prototípusokról készült fénykép is szerepel. Az eszközök sokat változtak, mire a boltokba kerültek.
Nyolcszögletű Kerek Erdő... Elnézést, iPhone-prototípus

Az Apple újabb dokumentumokat csatolt a Samsung ellen indított szabadalmi perének anyagához, amelyek között néhány igen izgalmas, a korai iPhone- és iPad-prototípusokról készült fotó is szerepel.

A gyártó számos különféle formatervet készíttetett népszerű okostelefonjához és táblagépéhez. Az egyik, 2006-ban elkészített „Sony-szerű” prototípus feltűnően hasonlít a 2010-ben bemutatott iPhone 4-hez; az iPad egyik kereskedelmi forgalomba soha nem került változatát pedig kihajtható támasztékkal látták el.

 • Az Apple összes terméke szabadalomsértő?
 • Az Apple beperelte a Samsungot
 • Megegyezhet az Apple és a Proview
 • Az iPad 3 sikere segítheti az Apple-t
 • Kitámasztós iPad és nyolcszögletű iPhone

  A „X9 #4” jelölésű iPad-prototípusról készült fotón egy kihajtható, a hátlaphoz rögzített kar is látható, amelynek révén képkeret-szerűen megtámaszthatóvá vált az eszköz. Egy másik fénykép is előkerült, amelyen ugyan nem szerepel a sztenderd, de a tábla hátoldalába mart mélyedés egyértelműen arra utal, hogy ezt a típust is hasonló megoldással látták el. További fotókat is benyújtottak a bírósághoz: az egyiken például egy középen vastagabb, a szélei felé vékonyodó iPad látható.

  Az első iPhone tervek is érdekes megoldásokat mutatnak. A „boeing v6” kódnevű, nyolcszögletű modellt például lekerekített sarkokkal, fekete előlappal és fehér, domború hátlappal látták el; de olyan prototípus is készült, amelyik jóval hosszabb és vékonyabb, mint a 2007-ben bemutatott klasszikus iPhone.

  "Sony-szerű" telefonok

  Az Apple már a múlt héten is benyújtott egy adag, az első iPhone- és iPad designok megtervezésével kapcsolatos dokumentumot a szabadalmi perben illetékes kaliforniai bírósághoz. Az iratok tanúsága szerint a cég Sony-szerű” telefonokat rendelt a tervezőktől: az elkészült formatervek között több olyan is szerepel, amelyek feltűnően hasonlítanak a 2010-ben bemutatott iPhone 4-re.

  A dokumentumok között az iPhone nyitóképernyőjének egyes tervei is szerepelnek. Jól látható, hogy egyes ikonok – mint például az időjárás és a tőzsdei widget, a számológép, illetve a Safari böngésző piktogramja – gyakorlatilag az első terveknek megfelelő, változatlan formában jelentek meg a kereskedelmi változatban. Másokat azonban alaposan átterveztek: így az iPod-gombot és a Galéria-ikont is.