Kinyírják a kompakt fényképezőket az okostelefonok

Meixner Zoltán

2012. augusztus 9., csütörtök 16:37, frissítve: csütörtök 16:40

A kompakt fényképezőgépek globális forgalma 30 százalékkal csökkent június folyamán az egy évvel korábbihoz mérve.

 

A Nikon részvényjegyzése 17 hónap óta a legnagyobbat esett a tokiói tőzsdén miután az optikai cég csökkentette éves profitkilátásait a gyengülő globális kereslet és az erős jen hatásai miatt. A háttérben az okostelefongyártók vannak. A japán kamerákat és chipgyártó eszközöket előállító cég 9 százalékot veszített részvényértékéből, s lecsúszott a 2063-as szintre, amire tavaly március 15-e óta nem volt példa.

 

A gazdasági bizonytalanságok nőnek, miközben a jen erősödik, s ez a nyomás bizonyára meglátszik majd a profiton is – közölte a vállalat a tegnapi piaczárást követően.

De nem csak a Nikon, hanem az összes japán optikai cég is hasonló gondokkal küszködik. A Canon is gyenge keresletről számolt be, amit a gazdasági nehézségek mellett elsősorban az okostelefonokba beépített kamerák piacelszívó hatásának tulajdonítanak. Ezt aláhúzza, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt hónapban 0,1 százalékponttal 3,5 százalékosra mérsékelte a világgazdaság növekedéséről szóló előrejelzését. Illetve a jen is folyamatosan erősödik. A dollárhoz képest idén az átlagos átváltási érték 79,57 volt, szemben a tavalyi 79,71-el és a 2008-as 103,40-nel. Ez pedig a japán exportot igen keményen sújtja.

Az okostelefonok felzabálják a kompakt kamerák piacát

A cég működésből származó profitja valószínűleg 85 milliárd jen lesz a március 31-én záruló pénzügyi évben szemben a korábban várt 90 milliárd jennel. Nem valószínű, hogy vigaszt jelent, de a kamerapiacon legnagyobb riválisnak számító Canon a múlt hónapban vágta vissza értékesítési és profit előrejelzését az amerikai, európai és kínai piac gyengélkedésére hivatkozva.

Globálisan a kamerák értékesítése 1,2 százalékkal esett június végéig az egy évvel korábbihoz képest a tokiói Camera & Imaging Products Association felmérése szerint. A cserélhető objektíves gépek forgalma 24 százalékkal emelkedett, de a kompakt fényképezőgépeké 30 százalékkal csökkent június folyamán az egy évvel korábbihoz mérve.