Mégsincs gyerekmunka a Samsungnál?

Szilágyi Szabolcs, 2012. augusztus 10., péntek 09:59, frissítve: péntek 11:45
Máris cáfolták a két nappal korábbi vádat.

Amint arról mi is írtunk, a Samsung egyik beszállítójánál, a kínai HEG Electronicsnál helyi munkavédelmi szervezetek a megengedettnél fiatalabb munkavállalókra bukkantak. A nyomozók a június-július hónapot töltötték a cégnél alkalmazottként, ez idő alatt 16 éven aluli munkásból hetet regisztráltak, egyikük mindössze 14 éves volt. Ők mindössze óránként egy óráért robotolnak, nem ritkán napi 10-11 órán keresztül, heti hat napon át, csak azért, hogy a multinacionális vállalatok lejjebb szoríthassák költségeiket, állították a jogvédők.

Nem olyan fiatal, mint amilyennek látszik? (képünk illusztráció)

 • A Samsung beszállítója fiatalkorúakat dolgoztat
 • Apple vs. Samsung! Lesz vége??
 • A helyi hatóságok azonban máris megcáfolták a gyerekmunkára vonatkozó vádakat. A fent említett hét főből kettő nem is volt annyira fiatal (19 évesek), a másik öt pedig 16 és 18 év kor közötti. Ez pedig a helyi törvények szerint már az a kor, amelyben legálisan munkát vállalhatnak a tinédzserek. A kormányzati vizsgálat emellett azt is kiderítette, hogy a HEG betartotta a munkajogi törvényeket, megfelelő összegű bért fizet, és nem kényszeríti túlórára alkalmazottait. A HEG Electronics szóvivője pedig azt nyilatkozta a mai napon, hogy vállalata sosem alkalmazott a törvényben rögzítettnél fiatalabb korú munkavállalót.

  Az ügyet kirobbantó China Labor Watch blogbejegyzésben visszautasította a kínai hatóságok vizsgálatának eredményét. Szerintük a vállalat megpróbálja eltitkolni a visszásságokat.

  A Samsung maga is küldött vizsgálócsapatot beszállítójához, ám ők egyelőre még nem rendelkeznek új információval az esettel kapcsolatban. Ugyanakkor nem feltétlenül kell más eredményt várni a dél-koreaiaktól sem, mivel a Samsung emberei idén már két külön alkalommal is megvizsgálták a HEG által biztosított munkakörülményeket, és abban nem találtak semmi kivetnivalót.

  hirdetés
  Legolvasottabb
  Legfrissebb
  hirdetés