Microsoft: alapjaiban megváltozó munkahelyek

Szilágyi Szabolcs

2012. július 31., kedd 10:19, frissítve: kedd 10:23

Legújabb felvásárlása révén átalakítaná mai, munkahelyről alkotott fogalmunkat az amerikai vállalat.

Alig néhány héttel a megállapodás bejelentését követően le is zárta a Perceptive Pixel (PPI) akvizícióját Redmond. A nagyméretű, érintésérzékeny, egyszerre több érintést is kezelni képes kijelzőket fejlesztő vállalat bekebelezésével a vállalat komoly fegyvert tudhat magánál a kollaborációs, azaz csoportmunka tevékenységek, találkozók és prezentációs eszközök piacán. A PPI az Office részleg részévé válik, alapítója, elnöke és műszaki izgatója, Jeff Han pedig közvetlenül a részleg vezetőjének, Kurt DelBenének fog felelni, ügyvezető igazgatói minőségben.

Perceptive Pixel

De miért is vár jelentős fejlődést a PPI akvizíciójától a Microsoft? Azzal, hogy a nagyméretű, érintésérzékeny kijelzők a munkahelyek általános kellékeivé válhatnak, a munkahelyek alapvetően változhatnak meg, írta Giovanni Mezgec, a Microsoft fent megnevezett divíziójának Lync-ért felelős igazgatója egy blogbejegyzésben. Ebből az aspektusból nézve a történteket, a Microsoft jelentős lépést tett a Cisco-val való összeakaszkodás irányába; utóbbi videokonferenciás és jelenléti (telepresence) megoldásaival évek óta dominálja ezt a szegmenst. A virtuális találkozók jelentősége a 2008-as válság kirobbanása óta nő, hiszen jelentősen lefaragható általa a találkozók költsége: nem feltétlenül van szükség hosszú és sokba kerülő utazásokra, ha azokra a cybertérben kerítenek sort.

Visszatérve a PPI-hez: a vállalat nagyméretű kijelzői többek között falakra lógatva használhatók, kézmozdulatokkal vagy érintőceruzával kezelhetők. Az a tény, hogy Mezgec számolt be hivatalosan a felvásárlás lezárásáról, előrevetíti, hogy elsőként a Lync lesz az, amelyik megkapja a PPI technológia támogatását (vagy fordítva - nézőpont kérdése). Vagyis az érintésérzékeny technika az azonnali üzenetküldéssel, jelenlétfigyeléssel, webes találkozókkal, videokonferenciákkal és IP-telefóniával egyaránt bíró redmondi megoldásban kamatoztathatja tudását először.

Perceptive Pixel

Először, de nem egyetlenként, hiszen kézenfekvő, hogy a Microsoft élni fog a kezébe került lehetőséggel a Metro kezelőfelület esetében is. A megújult Windows GUI kifejezetten érintésérzékeny eszközökhöz, tabletekhez és okostelefonokhoz készült.