Minden hatodik PC védtelen a vírusokkal szemben

Kristóf Csaba

2012. június 6., szerda 11:41, frissítve: szerda 11:45

A kártékony programok milliószámra való terjedésének ellenére még mindig rengeteg PC-n nem fut megfelelő víruskereső. Minden hatodik számítógép teljesen kiszolgáltatott a vírusokkal, trójai programokkal és az egyéb károkozókkal szemben.

Óriási vírusdömpingről számoltak be a kutatók

Biztonsági szoftvereket kínál a Facebook

Ingyenes védelem Mac-re és Androidra

A biztonsági cégek nagyon gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy napjainkban a kártékony programok minden korábbinál jelentősebb mértékben terjednek, és ami még talán ennél is aggasztóbb, hogy mind kifinomultabb módszerekkel hajtják végre a támadásaikat. Ezek során nemcsak a számítógépek, hanem az azokon tárolt bizalmas adatok is veszélybe kerülhetnek. A McAfee legutóbbi jelentése szerint a mögöttünk álló néhány hónapban valóságos vírusdömping volt. A cég statisztikai adatai azt mutatják, hogy míg 2011 év végén összesen 75 millió vírusmintával rendelkeztek a kutatói, addig ez a szám az első negyedév végére 83 millióra emelkedett. Az adatlopásra, jelszómegszerzésre alkalmas számítógépes károkozók mellett a rootkitek száma is jelentősen megugrott. Mindez jól tükrözi a kiberbönözők céljait, akik minden korábbinál éhesebbek a bizalmas adatokra, miközben úgy igyekeznek károkat okozni, hogy a lehető legtovább tudják rejtve végezni a nemkívánatos tevékenységeiket.

A biztonsági cég egy másik, napokban publikált felmérése során pedig arra volt kíváncsi, hogy a vírusdömping milyen hatással van a felhasználók biztonságtudatosságára, és ezáltal a számítógépek védelmi szintjére. A vizsgálatok során rosszabb eredmények születtek, mint amire számítani lehetett. Korábban ugyanis már voltak olyan felmérések, amelyek a felhasználók megkérdezésével zajlottak, és arra igyekeztek fényt deríteni, hogy a PC-k hány százalékán nincs megfelelő vírusvédelem. Ezek a felmérések azt mutatták, hogy a számítógépeknek átlagosan a hat százalékán nem fut víruskereső. A McAfee azonban ezúttal változtatott a módszerein, és nem a felhasználókat kérdezte meg, hanem a különböző szolgáltatásai révén - 27-28 millió PC kapcsán - gyűjtött statisztikai adatok alapján vonta le a következtetéseit.

 

A PC-k 17 százaléka védtelen

A McAfee kutatói összesen 24 országra vonatkozóan végezték el a vizsgálataikat. (Magyarországon nem folytattak kutatást.) Kiderült, hogy ha a globális átlagot nézzük, akkor napjainkban a PC-k 17 százaléka nem rendelkezik vírusvédelemmel. A legrosszabb helyzet Szingapúrban valamint Spanyolországban volt kimutatható, de az USA sem jeleskedik ebből a szempontból. Az amerikai felhasználók számítógépeinek 12 százalékán egyáltalán nincs víruskereső, míg további hét százalékukon elavult az antivírus alkalmazás. A vírusvédelmi szoftverek elterjedése és használata terén a legjobb helyzet Finnországban tapasztalható, ahol a védtelenül hagyott PC-k aránya 10 százalék alatt van.

Gary Davis, McAfee egyik termékmarketing igazgatója szerint a felhasználók tisztában vannak azzal, hogy a víruskeresők használata helyes. Bizonyos esetekben azonban azt hiszik, hogy az antivírus alkalmazásukhoz tartozó előfizetésük még aktív, holott valójában már lejárt. Nyilvánvalóan ekkor a számítógépük már nem képes olyan mértékben ellenállni a kártékony programoknak, mint korábban. Davis úgy véli, hogy a nem túl kedvező helyzeten leginkább a felhasználók oktatásával, biztonságtudatosságának fokozásával lehetne változtatni.

Nemcsak a vírusvédelemmel van gond

Természetesen az, hogy a PC-k egy jelentős hányadán nincs megfelelő víruskereső csak a jéghegy csúcsát jelenti a védelemi problémák szempontjából, hiszen számos más biztonsági szoftver alkalmazására is szükség lenne. Így például komoly hiányosságok figyelhetők meg a biztonsági mentések terén. A McAfee szerint a felhasználók 27 százaléka biztosan képtelen lenne helyreállítani az esetlegesen elvesző állományait, ugyanis ők egyáltalán nem vagy nem kellő mértékben foglalkoznak a biztonsági mentésekkel.