Mondjon le! A Yahoo vezére hazudott a diplomájáról

Meixner Zoltán

2012. május 9., szerda 12:41, frissítve: szerda 12:45

A Yahoo vezérigazgatójának, Scott Thompsonnak le kellene mondani, mert hazudott az önéletrajzában, azt állítva, hogy számítógép-tudományból van diplomája - vélekedik a cég egyik nagybefektetője.

Scott Thompson kirúgására már a múlt héten megérkeztek az első felszólítások, amikor a Yahoo bejelentette, hogy vizsgálják a vezérigazgató önéletrajzában lévő ellentmondásokat. A hír azonnal heves nyilvános vitát váltott ki, hogy Thompson vajon képes-e a továbbiakban is vezetni az üzleti nehézségekkel küszködő vállalatot.

Scott Thompson. Álmodott magának egy diplomát?

A Microsoft a Yahoo legjobb tudósait igazolta le

Megint hullanak a fejek a Yahoo-nál

Thompson: Karcsúbb, nyereségesebb Yahoo

A társaság elismerte, hogy Thompson CV-jében és a tőzsdefelügyelethez leadott iratokban az szerepel, hogy számítógép-tudományból szerzett diplomát, ami nem felel meg a valóságnak. A cég ezt „véletlen hibának” nevezte. De ezt a magyarázatot a Yahoo több befektetője és iparági elemzők sem fogadták el, és egyöntetűen azt hangoztatták, hogy Thompsonnak vége.

A Third Point LLC, az egyik legnagyobb befektető és a vezérigazgató önéletrajzában szereplő ellentmondás hírének forrása az első volt, amely nyomást igyekezett gyakorolni a cégre, hogy lépjen az ügyben. A Yahoo igazgatóságának írt levélben Daniel Loeb, a Third Point vezérigazgatója nem kertelt: „Ha Thompson úr kiszínezte az akadémiai oklevelét, úgy azt gondoljuk, hogy 1) aláássa technológiai szakértői hitelességét, és 2) és rossz fényt vet arra a vezérigazgatói karakterre, amelynek az a feladata, hogy vezesse a Yahoo-t ebben a kritikus helyzetben” – írta Loeb. A konklúziója a következő volt: „Most, sokkal inkább mint bármikor, a Yahoo befektetői egy megbízható vezérigazgatót kívánnak.”

Egy másik nagybefektető cég, az Ironfire Capital vezetője, Eric Jackson is úgy vélekedett, hogy Thompsonnak mennie kell, mert a Yahoo mérnökei már nem fognak hallgatni rá, és nem értik, hogy miért kellett úgy lefestenie magát, mint aki számítógép-tudományt tanult.

A Yahoo egyelőre nem reagált e megnyilvánulásokra. Valamit azonban hamarosan tenniük kell, mert a vezetés körüli bizonytalanság tovább ronthatja a cég amúgy sem rózsás üzleti helyzetét.