Most már tényleg közel a PC halála?

Szilágyi Szabolcs

2012. június 5., kedd 08:41, frissítve: kedd 08:45

Windows x86-os processzorok helyett ARM CPU-kon, a Dell és a HP kiszállhat a piacról - ütött a PC utolsó órája?

Hétfőn számolt be új táblagépeiről és ultrabookjairól a távol-keleti vállalat, melyek az Intel új lapkáira fognak alapulni, és Windows 8 operációs rendszert kapnak. Emellett azonban Windows 8 RT-vel telepített készülékekről is lerántotta a leplet az Acer, melyet a Microsoft kifejezetten nem x86-os környezetre, hanem a brit ARM lapkáira hegyezett ki. Jim Wong, a vállalat elnöke megjegyezte, hogy nem ugyanazon készülékek „ARM-osított” változatáról van szó, noha ez is egy hordozható masina lesz, ARM chippel.

Amint arról korábban mi is írtunk, az RT változatot futtató kütyük hosszú (vagy legalábbis x86-os társaikhoz képest hosszabb) üzemidejükkel tűnhetnek ki a mezőnyből, ám komoly hátrányuk lesz, hogy nem képesek azokat a Windows-os alkalmazásokat futtatni, melyeket nem kifejezetten erre a platformra írtak vagy nem portolta fejlesztője. Az Acer ennek ellenére lát fantáziát a Windows 8 és az ARM összeházasításában. Wong azt azért elismerte, hogy eleinte nem számítanak bődületes haszonra ezekből a készülékekből, valószínűleg ezzel azt akarta sugAcer Aspire S7 érintőképernyős ultrabookallni, hogy az iOS és Android uralta piacon nem jönnek majd gyorsan a sikerek egy ilyen párosítással.

 

Valamerre lépni kell

Azzal a távol-keletiek elnöke is tisztában van, hogy a PC-nek, mint óriási profitot termelő szegmensnek, leáldozóban van. Maga a vállalat is nehézségekkel néz szembe e téren, a PC-s értékesítések a tavalyi év második és harmadik negyedévében is visszaestek, veszteséget és piacirészesedés-csökkenést okozva az Acer számára. Wong szerint jól jelzi a folyamatot a tavalyi HP bejelentés, melynek során arról számoltak be az amerikaiak, hogy kiszervezik/eladják PC-s részlegüket (igaz, Leo Apotheker végül belebukott a dologba), és a Dell is úgy (újra)pozícionálta magát, mint IT megoldásokat szállító vállalat, a korábbi PC-s vállalat helyett.

Az Acer alelnöke szerint a HP és a Dell elhagyják a PC piacot. „Nem mintha mi sokkal jobbak lennénk, mint ők, de..." - ha kíváncsi a szakember jóslatára, kattintson a folytatásért!