Olcsó okostelefonok

Szilágyi Szabolcs

2012. május 22., kedd 14:46, frissítve: kedd 14:50

Brutális harc a gyártók között.

Az okostelefonok piacát kétségtelenül az iPhone teremtette meg, de az Apple termékei sosem alacsony árukról voltak ismertek. Ahogy kiteljesedett a szegmens, megjelentek az olcsó(bb) készülékeket kínáló gyártók, majd a köztük levő verseny egyre kiélezettebbé vált. És, noha eddig megszoktuk, hogy az ilyen folyamatok az Egyesült Államokban mennek végbe, a világ többi része pedig másolja az ott bekövetkezett eseményeket, ezúttal már Kína a fő hadszíntér. A rizs hazája egyébként több piackutató cég megállapítása szerint is átvette a „világ legnagyobb okostelefon-piaca” titulust az eladási adatok alapján - legalábbis, ha a darabszámot nézzük. Az biztos, hogy itt még viszonylag kevesen használják munka közben - de a hazánkban is egyre erőteljesebben mutatkozó trend várhatóan Kínában is kibontakozik.

okostelefonok

Mindez persze nem meglepő abban az országban, ahol mára nagyjából 1 milliárd(!) előfizető található, még akkor is, ha csupán 15 százalékuk használja a gyorsabb adatátvitelre képes 3G-s hálózatot. Pont ez utóbbi alacsonya adat biztosít teret a további, lendületes növekedésnek, állítja Nicole Peng, a Canalys kutatócég elemzője. Mindeközben az amerikai és az európai piac már meglehetősen érettnek számít, itt jóval kisebb mozgásterük van a készülékgyártóknak. Ráadásul utóbbiak gazdasági helyzete sem fényes, mérsékelt növekedésük rányomja a bélyegét az okostelefon-értékesítésekre is. Peng szerint ezekből adódóan az idei év okostelefon-növekedésének fő motorja Kína.

Ezt jól példázzák az első piaci adatok is. Éves szinten az első negyedévben 102 százalékos növekedést tapasztalt a Canalys, miközben az USA-ban ugyanez az adat 5 százalékos lett. Ha érdekli, hogyan tolódik Kína felé az okostelefon-világ közepe, kattintson!