Pörögnek a kiberbűnözők az olimpián

Kristóf Csaba

2012. augusztus 6., hétfő 10:58, frissítve: hétfő 11:01

A felhasználók többsége nem tanúsít kellő óvatosságot azon fenyegetettségekkel szemben, amelyek az olimpia kapcsán merülnek fel.

Az elmúlt hetekben már több biztonsági cég adott ki figyelemfelhívó közleményt arról, hogy az olimpiai játékok kapcsán számos veszély leselkedik a számítógépekre, a mobil készülékekre és nem utolsó sorban az azokon tárolt adatokra. A kiberbűnözés ugyanis megpróbálja a saját javára fordítani a sportesemény körüli érdeklődést, és a felhasználók megtévesztésével, megkárosításával igyekszik anyagi haszonra szert tenni.

A McAfee ezúttal egy felmérés segítségével világított rá a veszélyekre. A biztonsági cég kétezer brit állampolgárt kérdezett meg arról, hogy miként vélekednek az olimpia kapcsán felmerülő online veszélyekről, és az esetleges aggodalmakat milyen védelmi lépések követik. A biztonsági cég szerint a kutatás legfigyelemreméltóbb eredménye egyértelműen az, hogy a megkérdezetteknek mindössze a 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fokozottan tart a kiberbűnözés által jelentett veszélyektől az olimpia két hete alatt. A felhasználók nyugalma azért lepte meg a kutatókat, mert az elmúlt időszakban Angliában számos figyelemfelhívó akciót tartottak az illetékes hatóságok, amik arról igyekeztek tájékoztatni az embereket, hogy milyen veszélyekkel kell számolniuk az olimpia ideje alatt. Az MI5 vezetője, Jonathan Evans eközben kijelentette, hogy minden szükséges biztonsági intézkedést meghoztak a kibertámadások megelőzése, kivédése érdekében, azonban nem vetette el annak lehetőségét, hogy az országot egy külső, magas szintű támadás fogja érni. A Venafi cég pedig kiadott egy érdekes közleményt, amelyben azt jósolta, hogy az olimpia alatt akár 67 ezer mobiltelefonnak is nyoma veszhet, ami összességében 214,4 terabájtnyi adat illetéktelen kezekbe kerülését eredményezheti. Nyilvánvalóan ez csak egy becslés, de ha csak egy része valóra válik, akkor már az is komoly adatbiztonsági problémákat vethet fel.

A csalók próbálkozásai - Forrás: McAfee

A McAfee hangsúlyozta, hogy a leggyakrabban bekövetkező károk hamis jegyeladásokra, online csalásokra, illegális sportfogadásokra és a mobil eszközök elvesztésére, eltulajdonítására vezethetők vissza. A cég szerint annak ellenére, hogy a felhasználók nem igen tartanak a kiberbűnözéstől, azért egy jelentős részük legalább a minimális védelmi lépéseket megtette, vagy meg kívánja tenni. A felmérés során a megkérdezettek 65 százaléka mondta azt, hogy PIN-kóddal akarja ellátni a mobilját, míg a 61 százalékuk kikapcsolja a Bluetooth elérést mielőtt kilátogat egy rendezvényre. 32 százalékuknak pedig mobilbiztonsági szoftver telepítése is szándékában áll.

"Néhány egyszerű lépéssel mindenki megvédheti saját magát és az eszközeit a kiberbűnözéstől" - mondta Raj Samani, a McAfee műszaki igazgatója. Különösen vigyázni kell arra, hogy a nyilvános WiFi szolgáltatások igénybevételekor milyen adatokat adunk meg, és milyen webes szolgáltatásokat veszünk igénybe. Ezeken a kapcsolatokon keresztül ugyanis a csalók bizalmas adatokhoz is hozzáférhetnek. Emellett a mobil eszközökön érdemes kikapcsolni az adatmegosztási valamint a geotagging funkciókat. Ha ugyanis olyan fényképek kerülnek fel a közösségépítőkre, például a Facebookra, amelyek GPS-információkat is magukban foglalnak, akkor a bűnözők könnyen kideríthetik, hogy ki, mikor, hol tartózkodott.

„Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen az általában nem is az. Mindenki legyen óvatos a hamis weboldalakkal, e-mailekkel, felbukkanó reklámablakokkal, amelyek jegyeket kínálnak a sporteseményekre” - nyilatkozta Raj Samani.