Szabadok az elrabolt segélymunkások

NT

2012. július 2., hétfő 11:30

Szomáli kormánykatonák kiszabadítottak négy külföldi segélymunkást hétfőn, három nappal azután, hogy emberrablók a szomszédos Kenya keleti részén, a Dadaab menekülttáborban foglyul ejtették és Szomáliába hurcolták őket – közölte egy szomáli katonai parancsnok.

„Erőink éjszakai mentőakcióval kiszabadították a Kenyából elrabolt négy segélymunkást” – mondta Abdullahi Moalim ezredes a Reuters hírügynökségnek. „Egészségesek és sértetlenek” – tette hozzá.

Cyrus Oguna, a kenyai hadsereg szóvivője azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy közös kenyai–szomáli művelet eredménye a túszszabadítás.

A négy ember – egy kanadai férfi, egy pakisztáni–kanadai nő, egy norvég nő és egy Fülöp-szigeteki férfi – a Norvég Segélytanács (NRC) alkalmazottja. A tanács még nem fűzött megjegyzést a történtekhez, szóvivője csak annyit közölt, hogy „egy órán belül” sajtóértekezletet tart az ügyben.

Dadaab a világ legnagyobb menekülttábor-együttese, ahol csaknem félmillióan, többnyire a harcok, az erőszak és a krónikus szárazság miatti éhínség elől hazájukból elmenekült szomáliak laknak. Szomáliai iszlamisták, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal nemrég társult al-Shabaab fegyveresei tavaly számos támadást intéztek e táborok ellen.

Tavaly októberben elrabolták a Dadaab komplexumból és Szomáliába hurcolták az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet két spanyol munkatársát, ami beavatkozásra késztette a kenyai hadsereget Szomália déli részén. A két nő azóta sem nyerte vissza szabadságát.

Forrás: MTI