Tovább folyik a vérengzés

tt

2012. május 30., szerda 11:33, frissítve: szerda 16:35

Harcok folytak szerdán hajnalban a szíriai hadsereg és a lázadók között Damaszkuszban és Szíria más régióiban, az összecsapásokban legalább négy ember meghalt – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Oroszország a folyamatos mészárlások ellenére ellenzi az ENSZ BT összehívását. A húlai mészárlás elleni tiltakozásként Japán kiutasította Szíria tokiói nagykövetét.

Damaszkusz egyik külvárosában, Szajjida Zeinabban egész éjszaka harcoltak a kormányerők a felkelőkkel, és két nagy erejű robbanást is lehetett hallani az OSDH beszámolója szerint. Lövések és robbanások zaja hallatszott a főváros két másik negyedében, Hadzsar-Aszuadban és Kadamban is.

A harcok Daraja közelében egy civil halálos áldozatot követeltek. A felkelés egyik központjának számító Homszban a kormányerők ellen küzdő Szíriai Szabad Hadsereg egyik tagját lőtték agyon a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveresek. A londoni központú emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy Homsz egyes kerületeiben szintén lövések és robbanások hallatszottak. A múlt héten a Homsz régióbeli Húlában 108 embert mészároltak le a kormányerők. Az észak-szíriai Hama környékén tovább folytatódó harcokban két lázadó vesztette életét.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, aki megpróbálja tárgyalásos útra terelni a konfliktust, kedden találkozott Aszaddal, és felszólította, hogy „bátor lépésekkel” vessen véget az erőszaknak, amely Anan szerint a húlai mészárlás után fordulóponthoz ért. A szíriai kormány szerdára fejezi be a húlai események vizsgálatát, de azt egyelőre nem tudni, hogy az eredmények nyilvánosak lesznek-e.

A Szíriai Szabad Hadsereg egy fiatal felkelője Kalasnyikov géppisztollyal a kezében egy harckocsi előtt.
A Szíriai Szabad Hadsereg egy fiatal felkelője Kalasnyikov géppisztollyal a kezében egy harckocsi előtt
Fotó: Reuters


Moszkva szerint korai lenne a Biztonsági Tanács összehívása

Oroszország ellenzi, hogy a közeljövőben ismét összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) Szíria ügyében, illetve hogy a testület intézkedéseket hozzon a közel-keleti országban kialakult helyezettel kapcsolatban – közölte Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön.

Gatyilov arra reagált, hogy Guido Westerwelle német külügyminiszter a BT összehívását kezdeményezte. Hangsúlyozta, hogy a Biztonsági Tanács vasárnap tartott rendkívüli ülése után elhangzott, a Húlában történt tragikus eseményekkel kapcsolatos elnöki nyilatkozat elég erős jelzés volt a szíriai felek számára, és elegendő reagálás volt a BT részéről. Hozzátette: Moszkva álláspontja szerint korai lenne, hogy a Biztonsági Tanács „fontolóra vegyen bármilyen újabb lépést a (szíriai) helyzet befolyásolására”.

Japán kiutasította Szíria tokiói nagykövetét

A japán kormány arra kérte a nagykövetet, Mohamed Gasszán al-Habast, hogy a „lehető leghamarabb” távozzon a szigetországból. „Ezzel a lépéssel Japán a lehető legerőteljesebben fejezi ki tiltakozását Szíria ellen. A japán kormány nemcsak az erőszakcselekmények sorozatát, hanem az emberi jogok súlyos megsértéseit is elítéli” – hangsúlyozta a külügyminisztérium egyik tisztségviselője, s hozzátette, hogy Japán más államokkal egyeztetve hozta meg döntését.

A távol-keleti ország az után utasította ki a szíriai nagykövetet, hogy több nyugati ország is így tiltakozott a Húlában elkövetett, 108 áldozatot követelő mészárlás ellen. Damaszkusz pozíciójának további romlását jelzi, hogy mind az európai nagyhatalmak, mind az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália is kiutasította a szíriai diplomácia képviselőit.

Forrás: MTI