Windows 8 - jön, jön, jön!

Meixner Zoltán

2012. augusztus 2., csütörtök 12:11, frissítve: csütörtök 12:14

A Microsoft 25 éves befektetései a Windows 8-ban összegződnek, s az új operációs rendszer piacra lépésével teljesen új világ kezdődik.

Steven Sinofsky, a Windows és a Windows Live divízió elnöke egy blogbejegyzésben arról írt, hogy a cég 25 éves befektetései a Windows 8-ban összegződnek, s az új operációs rendszer piacra lépésével teljesen új világ kezdődik, a felhasználók egészen új élményeket szerezhetnek a számítástechnikáról. A gyártóknak való bemutatás után – minden jel szerint – október 26-ától már kereskedelmi forgalomban is megvásárolható lesz a szoftver.

A Windows 8 – mint az már egy ideje tudott – nem csak az Intel és az AMD x86-os chipjein fog futni, hanem az ARM lapkáin is.

Az operációs rendszerhez a szakemberek már előbb is hozzáférhetnek, ugyanis augusztus 15-étől az MSDN (Microsoft Developer Network – Microsoft Fejlesztői Hálózat) szerveréről letölthető lesz. A vállalati tesztelők pedig ugyanazon a napon a TechNeten keresztül férhetnek hozzá a szoftverhez. És aznap elkezdhetik a letöltést azok a vásárlók is, akiknek úgynevezett szoftverbiztosítási (Software Assurance) szerződésük van, illetve a cég partnerhálózatának tagjai is. Négy nappal később jönnek a Microsoft Action Pack Providerek, aztán szeptember 1-től azok a nagytételben vásárló ügyfelek, amelyeknek nincs szoftverbiztosítási szerződésük.

A Microsoft azt is hangsúlyozta bejelentésében, hogy augusztus 15-től a fejlesztők a Windows Development Centerben minden eszközt és forrást megtalálnak, ami a Windows 8-as appliácók fejlesztéséhez kell, beleértve a Visual Studio 2012 legutolsó változatát.

A Gartner úgy becsüli, hogy mintegy 150 millió gyárilag installált Windows 8-cal futó PC-t adnak el az idei utolsó negyedévben.