Windows 8 - melyiket válasszam?

Szilágyi Szabolcs

2012. május 8., kedd 12:08, frissítve: kedd 12:10

Segítünk eligazodni a hamarosan megjelenő új Microsoft operációs rendszer változatai között.

Nemrég tette közzé a Microsoft a Windows 8 különböző verzióinak listáját. Eszerint négy változat áll majd a redmondi operációs rendszerben bízók rendelkezésére: a Windows 8, a Windows 8 Pro, az ARM rendszereken futásra tervezett Windows 8 RT illetve a Windows 8 Enterprise. Amint az látszik, végül hivatalossá vált a Windows 8 elnevezés - de vajon mit takarnak az egyes változatok?

Ismeretes, hogy a Windows 7 esetében jóval több, egészen pontosan hét különböző variáns próbálta elnyerni a vevők kegyeit, amik számos extra funkcionalitásban tértek el egymástól. A Microsoft úgy gondolta, hogy egyszerűsíteni kell az új kiadás esetében. A Windows 8 lesz majd az otthoni felhasználók operációs rendszere (ezúttal tehát már nem lesz „lebutított” Home változat), míg a Pro az üzleti életben kell helyt álljon.

microsoft windows 8 tableten

De akkor mire használható a maradék két változat? Amint azt említettük, a Windows 8 RT az ARM-alapú rendszerekhez készül, ezzel szeretné a Microsoft elérni, hogy a napjainkban annyira népszerű androidos készülékeket gyártóknak ne kelljen hardver (vagy legalább processzor) tekintetében átnyergelniük x86-os alapokra. A brit ARM által készített chipek népszerűségét tervezi ezzel meglovagolni Redmond, még ha olyan áldozatokat is kell hoznia ezzel, mint például a hagyományos Windows-os programok futtatásának hiánya. Így már érthető, hogy a Windows 8 RT nem lesz külön megvásárolható, azt előre telepítetten, a megvásárolt mobil eszközzel veheti használatba az ember.

Jöjjön akkor a „kakukktojás”! A Windows 8 Enterprise, amit a redmondiak blogja úgy ír le, mint az a változat, ami rendelkezik a Windows 8 Pro összes képességével, valamint olyan funkciókkal van kiegészítve, amelyek lehetővé teszik az IT-szervezetek számára a PC-k egyszerű kezelhetőségét, továbbfejlesztett védelmet kínálnak, mindamellett virtualizációval és új, mobilitást segítő megoldásokkal állnak az ügyfelek rendelkezésére.

A kérdés tehát adott: melyiket válasszuk? Kattintson, és megtudja!