Gazdaság

90 százalékkal nőttek az átlagbérek

NT
Forrás: MTI
2012. június 01., péntek 18:33
Szlovákiában az elmúlt tíz év alatt az átlagbérek több mint 90 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztói árak közel 48 százalékkal – adta hírül a Postová banka analízisére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség pénteken.

Két szegmens – az oktatás és a lakhatás – kivételével 2001 és 2011 között a fogyasztói árak minden területen alacsonyabb mértékben emelkedtek Szlovákiában, mint az átlagbérek. Az oktatás és művelődés szegmensében a fogyasztói árak 152,7 százalékkal, a lakhatási célú ingatlanok árai pedig 111,3 százalékkal emelkedtek.

A Postová banka analízise szerint az oktatás és a művelődés szegmensében tapasztalt legmagasabb mértékű árdrágulás nem befolyásolta jelentősen a szlovákiai átlagcsalád kiadásait, hiszen erre a szegmensre hosszú távon csak bevételeik közel egy százalékát költik az emberek. Ellenben a lakhatási célú ingatlanok árainak emelkedése jelentős befolyással volt a lakosság kiadásaira, mivel az élelmiszerek mellett a lakhatással kapcsolatos kiadások adják az átlagos szlovákiai háztartás kiadásainak legnagyobb hányadát.

Tavaly a Postová banka adatai szerint a lakások és házak négyzetméterenkénti átlagára Szlovákiában 1251 euró volt, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőttinek.

Tíz év alatt az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára 28 százalékkal emelkedett, erre a termékkörre az átlagos háztartás összkiadásainak egynegyedét fordítja. A közlekedés 22 százalékkal drágult, amire az összkiadásuk csaknem 10 százalékát költik a háztartások.

Az említett időszakban egy szegmensben csökkentek a fogyasztói árak, a lakberendezés ára és a házak karbantartásának költségei 11,7 százalékkal mérséklődtek.

Az átlagos szlovákiai háztartás fogyasztói kiadásai évente közel 10 ezer eurót tesznek ki.