Vádemelés a migránsokat raktérbe zsúfoló csempész ellen

MTI

2016. február 10., szerda 12:22

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a román férfival szemben, aki tavaly nyáron 23 szíriai állampolgárt zsúfolt be egy kisteherautóba – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, az ügyészség a férfit a csempészett emberek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a férfi megállapodott megbízójával, hogy 300 euró fejében a mások által a szerb–magyar határon illegálisan átjuttatott migránsokat Ásotthalom közeléből Ausztriába szállítja. A férfi Budapesten a megbízójától átvett egy kisteherautót, azzal 2015. augusztus 31-én az államhatárhoz hajtott, majd Ásotthalom közelében, egy elhagyott benzinkút mellett felvett 23 szír állampolgárt. Röviddel később a rendőrök megállították a gépkocsit, és a vádlottat őrizetbe vették. A migránsok közül tízen elfutottak a helyszínről.

Az alig hat köbméter légterű raktér szellőzése minimális volt, fél óra elteltével a migránsoknál már légzési nehézségek léptek volna fel a testi és lelki gyötrelmek miatt a pszichés eredetű rosszullétek mellett.