2014. július 28., Szabolcs napja

Célpont blog

Célpont

18-as karika

Bodacz Balázs

2012. március 12., hétfő 09:31

Önök szerint van Magyarországon gyerekprostitúció? Mindjárt azt is leírom, hogy miért kérdezem ezt.

Miközben erről forgattam, megdöbbentő tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Például korábban nem tudtam, hogy a prostitúcióba kerülés átlagos életkora – nemzetközi tapasztalatok alapján – 13-14 év. Mint ahogyan azt sem tudtam, hogy Magyarországon erre vonatkozóan még csak felmérés sincs, csak sejtjük, hogy itthon sem jobb a helyzet. Azt persze tudtam, hogy a lányok jelentős részét kényszerítik. De azt nem, hogy hogyan. Például úgy, hogy a családtag(ok) vagy az ismerős(ök) megerőszakolják őket akár már 12-13 éves korukban, de olyan brutálisan, hogy ahhoz képest minden pénzért vállalt menet kész felüdülés.

Bizonyítani viszont szinte lehetetlen a prostituáltakkal, főleg a 18 éven aluli prostituáltakkal szembeni visszaéléseket. Vagyis a kitartást, az erőszakot, az emberkereskedelmet (mert azért azt is érdemes tudni, hogy a lányokat sokszor bizony adják-veszik). A jogszabályok elég puhák, a striciket nemigen fújja be senki, de ha mégis, akkor a feljelentő – többnyire maga a lány – kisvártatva vissza is vonja a vallomását. Mert fél. Így aztán legtöbbször csak a prostituáltakat látja (és bünteti) a rendszer, a fiatalok közül pedig még őket sem mindig. Ha már elmúltak 14 évesek, akkor pedig már a szabálysértési törvény is vonatkozik rájuk. Büntethetők, miközben a valódi elkövetők, vagyis a stricik, teljes biztonságban tekerhetik fel a basszust az X6-osban. Az üggyel egyébként csak Budapesten foglalkozik rendőri egység; az az eset, ami nem köthető a fővároshoz, a hivatalos Magyarország számára nem létezik.

A Célpont viszont nem a hivatalos Magyarország. Beszéltünk olyan stricivel, aki Budapesttől jó messzire seftel a lányokkal. Azt ígérte, személyivel igazolja, hogy a lány, akit szállít, 14 éves. Egy utcai strici – aki szintén tud intézni fiatalkorút – pedig azt mondta, hogy névről ismeri a nyomozókat, „no problemo". Beszéltünk olyan lánnyal, aki „munka" közben veszítette el a szüzességét. A pénzt, amit keresett, éveken keresztül a családja vágta zsebre. A kedves nyugati kuncsaftok pedig előszeretettel használják a Magyarországról kiszállított, 18 éven aluli, zömmel roma lányokat. Olcsóbb, mint Thaiföldre menni.

Szóval Önök szerint mi a helyzet itthon? Mert Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta tavaly év végén a fideszes Ékes Ilonának, hogy az ügy nem igényel külön akciócsoportot, a felvilágosítás és a gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetése elégséges védelmet jelent. Hát, nem tudom...

Hirdetés

MNO vezető hírek

Navracsics Tibor szerint meg kell találnunk azt az utat, ami előre visz bennünket. Tovább

18

Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország újabb büntetőintézkedéseket léptet életbe. Tovább

7

Egy energiaügyi reform és egy költségmódosítási javaslat vezetett a lemondásához, a parlament ezt elutasította. Tovább

1

A vébét is megjárt bosnyák futballista öt évre Liverpoolba költözik. Új edzője agyba-főbe dicséri. Tovább