2014. szeptember 17., Zsófia napja

Célpont blog

Célpont

18-as karika

Bodacz Balázs

2012. március 12., hétfő 09:31

Önök szerint van Magyarországon gyerekprostitúció? Mindjárt azt is leírom, hogy miért kérdezem ezt.

Miközben erről forgattam, megdöbbentő tapasztalatokkal lettem gazdagabb. Például korábban nem tudtam, hogy a prostitúcióba kerülés átlagos életkora – nemzetközi tapasztalatok alapján – 13-14 év. Mint ahogyan azt sem tudtam, hogy Magyarországon erre vonatkozóan még csak felmérés sincs, csak sejtjük, hogy itthon sem jobb a helyzet. Azt persze tudtam, hogy a lányok jelentős részét kényszerítik. De azt nem, hogy hogyan. Például úgy, hogy a családtag(ok) vagy az ismerős(ök) megerőszakolják őket akár már 12-13 éves korukban, de olyan brutálisan, hogy ahhoz képest minden pénzért vállalt menet kész felüdülés.

Bizonyítani viszont szinte lehetetlen a prostituáltakkal, főleg a 18 éven aluli prostituáltakkal szembeni visszaéléseket. Vagyis a kitartást, az erőszakot, az emberkereskedelmet (mert azért azt is érdemes tudni, hogy a lányokat sokszor bizony adják-veszik). A jogszabályok elég puhák, a striciket nemigen fújja be senki, de ha mégis, akkor a feljelentő – többnyire maga a lány – kisvártatva vissza is vonja a vallomását. Mert fél. Így aztán legtöbbször csak a prostituáltakat látja (és bünteti) a rendszer, a fiatalok közül pedig még őket sem mindig. Ha már elmúltak 14 évesek, akkor pedig már a szabálysértési törvény is vonatkozik rájuk. Büntethetők, miközben a valódi elkövetők, vagyis a stricik, teljes biztonságban tekerhetik fel a basszust az X6-osban. Az üggyel egyébként csak Budapesten foglalkozik rendőri egység; az az eset, ami nem köthető a fővároshoz, a hivatalos Magyarország számára nem létezik.

A Célpont viszont nem a hivatalos Magyarország. Beszéltünk olyan stricivel, aki Budapesttől jó messzire seftel a lányokkal. Azt ígérte, személyivel igazolja, hogy a lány, akit szállít, 14 éves. Egy utcai strici – aki szintén tud intézni fiatalkorút – pedig azt mondta, hogy névről ismeri a nyomozókat, „no problemo". Beszéltünk olyan lánnyal, aki „munka" közben veszítette el a szüzességét. A pénzt, amit keresett, éveken keresztül a családja vágta zsebre. A kedves nyugati kuncsaftok pedig előszeretettel használják a Magyarországról kiszállított, 18 éven aluli, zömmel roma lányokat. Olcsóbb, mint Thaiföldre menni.

Szóval Önök szerint mi a helyzet itthon? Mert Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta tavaly év végén a fideszes Ékes Ilonának, hogy az ügy nem igényel külön akciócsoportot, a felvilágosítás és a gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetése elégséges védelmet jelent. Hát, nem tudom...

Hirdetés

MNO vezető hírek

3

Az ELTE rektora kari szinten fegyelmi eljárásokat indít és szigorít. Kirúgások jöhetnek. Tovább

Nagy a nyüzsgés a szövetségi kapitány ügyében, állítólag László Csaba is jelölt. Tovább

Devizaper

Buknak a bankok

Hat per lesz ma, háromban ítélet, eddig mindet a bankok bukták. Tovább

2

A rekordvízállás után jelentősen apadt szerdára a Mura, ahol továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Zalán ugyanakkor nagy tömegű árhullám vonul le, ami néhány óra alatt egy méterrel emelheti meg a vízszintet. Kedd óta újra megközelíthető közúton minden olyan település, amely korábban az intenzív esőzések következtében kialakult ár- és belvízhelyzet miatt elérhetetlenné vált. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kedd esti értékelésében a lakosság tömeges támogatását emelte ki. A határokon túl Horvátországban a Dráva, a Mura és a Száva áradása miatt továbbra is rendkívüli készültség van, Bosznia-Hercegovinában rendeződött a helyzet. Tovább