2015. március 29., Auguszta napja

Belföld

32 százalékot javítottak a tanulók

BL
Forrás: MTI
2011. december 07., szerda 18:36
Az Európai Unió szociális alapja által támogatott Tanoda program keretében 37, halmozottan hátrányos helyzetű nyírvasvári gyerek kapott segítséget a továbbtanulásához – közölte Tóth Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere szerdán, nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

A program megvalósításához pályázat alapján 100 százalékos arányú, csaknem 22 millió forint összegű támogatást kapott a községben működő Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület – mondta az önkormányzati vezető a projektzáró rendezvényen.

Kiemelte: a mintegy kétéves programba bevont gyerekek a társadalmi és szociális helyzetükből adódó hátrányaikat csökkenthették a szakemberek által tartott foglalkozásokon. Segítséget kaptak ahhoz, hogy sikeresen befejezhessék általános iskolai tanulmányaikat és továbbtanuljanak érettségit vagy szakmát adó középfokú oktatási intézményekben, illetve ahhoz, hogy ott is jól tanulhassanak. A diákok heti 33 órában kaptak segítséget a felkészülésükhöz, s a tantárgyak között idegen nyelvi ismereteiket is bővíthették, valamint fejlesztő foglalkozásokat tartottak még a számukra.

Tóth Zoltán az elért eredményekről elmondta: a pedagógiai mérések szerint a 37 tanuló mindegyikének javult a tanulmányi eredménye, a tantárgyak átlagában 32 százalékkal. A matematikában például 17 százalékos, a szövegértésben pedig 22 százalékos javulást mértek. A programba bevont diákok közül hárman érettségit adó középiskolában tanulnak tovább, nyolcan pedig szakképzésen vesznek részt, s valamennyien megfelelő teljesítményt nyújtanak.

A polgármester arról is szólt, hogy egy másik uniós támogatású, a Biztos kezdet gyermekház elnevezésű programban – amelynek költsége 46 millió forint – harminc, három éven aluli, szintén halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket készítenek fel az óvodai továbblépésre. Tájékoztatása szerint Nyírvasváriban egy harmadik, szintén nehéz sorsú gyermekeket segítő program is működött korábban, az Egészséges Településekért Alapítvány 3 millió forint összegű támogatásával 32 gyermeknek biztosítottak étkezést hétvégéken és az iskolai szünetekben.

Tóth Zoltán kitért arra, hogy a Nyírbátorral szomszédos településen jelenleg 140 gyermek tanul a helyi általános iskolában, 90 százalékuk hátrányos helyzetű. Az oktatási intézményt az önkormányzat 71 millió forint, pályázaton elnyert támogatásból most újíttatta fel, így korszerű körülmények között tanulhatnak ott a diákok.

További bejegyzések

MNO vezető hírek

„Az Isten szerelmére, nyisd ki az ajtót!”

Kiszivárgott a felvétel: Így zuhant le a Germanwings gépe

A pilóta egy baltával verhette az ajtót mielőtt becsapódtak. Tovább

Mit kezdhetünk a háztáji szerves hulladékainkkal és a mezőgazdasági melléktermékeinkkel? A válasz egyszerű: készítsünk komposztot és akár a fűtésköltségeinken is csökkenthetünk. Tovább

15

Még mindig nem döntöttek a Quaestor-vezér és két társa előzetes letartóztatásba helyezéséről – számolt be a Hír TV. Tovább

1

Germanwings-tragédia, jemeni polgárháború, Tarsoly Csaba letartóztatása – a hét eseményei kulcsszavakban. Tovább