2014. július 22., Magdolna napja

Színes világ

Cukorbetegség: minden ismert esetre jut egy nem ismert

PR
MTI
2012. április 05., csütörtök 15:52
A cukorbetegség terjedésének visszaszorítására széles körű társadalmi összefogásra van szükség – hívta fel a figyelmet a Magyar Diabetes Társaság.

A világon 366 millió, Magyarországon 568 ezer cukorbeteg él, és legalább ugyanennyien vannak azok, akik cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. Magyarországon évente 1000 ember veszíti el látását cukorbetegség miatt, és egyre több a cukorbeteg a legfiatalabb korosztályban is. A cukorbetegség gyakoribb, 2-es típusú fajtájának kialakulásában nagy szerepet játszik az öregedő népesség, a helytelen táplálkozás és a fizikai aktivitás mértékének csökkenése.

A Cukorbetegség: együtt kell változtatnunk című kiadvány – amelyet csütörtökön mutattak be – arra hívja fel a figyelmet, hogy a probléma megoldása széles társadalmi összefogást igényel. A kötet bemutatja egyebek mellett a cukorbetegség előfordulásával, szövődményeivel kapcsolatos legfrissebb magyarországi és nemzetközi adatokat, valamint azokat az eredményeket, amelyek mérföldkőnek számítanak a cukorbetegség elleni magyarországi küzdelemben.

A 2-es típusú cukorbetegek száma minden országban növekszik: minden ismert esetre lehet számítani egy nem ismert esetet, és a betegség kórmegelőző állapotaiban is csaknem annyian szenvednek, mint ahány ismert cukorbeteg van. A 2-es típusú cukorbetegség felismerése késik: ezt bizonyítják azok az adatok, melyek szerint felismeréskor már gyakoriak a szemészeti szövődmények, a szív- és érrendszeri betegségek, a vesefunkció-károsodás, az idegrendszeri károsodások vagy a lábkárosodások. A késői felismerés és a nem kellően hatékony kezdeti kezelés eredménye az, hogy – egy 2003-as kimutatás szerint – minden negyedik végtag-amputáció és minden ötödik szívinfarktus miatt kórházba utalt beteg 2-es típusú cukorbetegségben szenved. A 2-es típusú cukorbetegség előszobáját képezi az elhízás és a metabolikus szindróma – mondta Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke csütörtökön a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. Tájékoztatása szerint az 1-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulása a Magyar Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport kimutatása szerint az 1980 és 2009 közötti időszakban megkétszereződött.

Európában 135 millió ember túlsúlyos vagy kövér, a felnőtt lakosság 30 százaléka klinikai elhízásban szenved, 50 százaléka túlsúlyos. A megelőzésnek kiemelt jelentősége van, össztársadalmi összefogásra van szükség, hogy már kora gyermekkortól megfelelő prevenciós egészségnevelő intézkedéseket foganatosíthassanak. Winkler Gábor emlékeztetett arra, hogy a Magyar Diabetes Társaság 2008-ban kockázatlapú diabéteszszűrést indított.

Hirdetés

MNO vezető hírek

Kiderült, mely államokat fenyegeti az államcsőd lehetősége, Magyarország nem örülhet. Tovább

Csak bő egy hét telt el a labdarúgó-világbajnokság óta, de a Bayern München hétfő este máris lejátszotta első felkészülési mérkőzését. Természetesen a világbajnokságon szerepelt hősök nélkül, ezért különösen nagy szükség volt a Dortmundból érkezett Robert Lewandowski remek játékára. A lengyel csatár első Bayern-meccsén mindjárt betalált, így a bajorok 1–1-gyel kihúzták a Duisburg ellen. Tovább

13

Már Ukrajnában vannak a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői. Tovább

2

2014 első öt hónapjában több gyermek született, a halálozások száma csökkent, és több volt a házasságkötés is, mint egy évvel korábban. Tovább