2014. augusztus 20., István napja

Gazdaság

Kimaradunk „az évszázad projektjéből”?

LM
Forrás: MTI
2012. április 26., csütörtök 10:23
Továbbra is él a Nabucco-projekt – jelentette ki az osztrák OMV vezérigazgatója egy televíziós interjúban.

A Nabucco „jobban él, mint valaha” – fogalmazott Gerhard Roiss az ORF szerdai késő esti híradójában. Felidézte, hogy az OMV az év elején saját földgázlelőhelyet talált a Fekete-tenger partjai közelében. Ezután Európának „nagyobb szüksége van egy vezetékre, amely ebből a térségből gázt szállít, mint valaha” – mondta.

A Nabucco „az évszázad projektje”, amelynek a sorsa nem függ attól, hogy ma hogyan gondolkozik róla a magyar kormányfő – mondta Roiss. Hozzátette: számos vállalat vesz részt a gázvezeték-építésben. Mint ismert, Orbán Viktor hétfőn az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy tudomása szerint a Mol elhagyja a vállalkozást. A Mol Nyrt. szerdán azt közölte, hogy nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását, s ennek megfelelően a projektvállalat 2012-es költségvetését sem hagyta jóvá. Az olajipari cég döntésről az Európai Bizottság sem kapott hivatalos értesítést. A román Transgaz vezérigazgató-helyettese úgy vélekedett, hogy a földgázvezeték projekt életképes, és a vállalat a tagja marad. Hasonló szellemben nyilatkozott a beruházáshoz hetedikként csatlakozni akaró német Bayerngas szóvivője is.

Rövidített változat

Az osztrák vállalat szóvivője kedden elmondta, hogy az OMV dolgozik a Nabucco egy rövidebb változatán. Roiss az interjúban nem tért ki arra, hogy melyik változatot részesítik előnyben. „A versenyszférában tevékenykedő vállalatokként természetesen a gazdasági hasznosságot is egyértelműen ki kell, hogy tudjuk mutatni” – fogalmazott Johannes Vetter, az OMV szóvivője. Ezért – mondta – folyamatban van a Nabucco West elnevezésű projektvariáció kidolgozása, amely lényegesen rövidebb, mint az eredeti változat. A Nabucco West a török földgázvállalattal partnerségben a bolgár–török határtól, az osztrák határon át szállítana földgázt az európai piacokra – fejtette ki a szóvivő.

Déli Áramlat

Az Európa energiafüggőségének enyhítése végett építendő gázvezetékről különböző hírek reppentek fel, Fellegi Tamás tavaly év végén még azt nyilatkozta, hogy „Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Nabucco gázvezeték-beruházás mellett”, de elhangzott az is: „Nincsen gáz a Nabucco feltöltésére”. Eközben az orosz vezetésű Dél Áramlat megépítése sínen van.

Hirdetés

MNO vezető hírek

A hagyományok szerint a budapesti tűzijátékkal zárult az augusztus 20-i állami ünnepség sorozat. Tovább

Foley-t az IÁ szélsőséges szunnita erő egy brit akcentussal beszélő, arcát fekete kendővel elfedő embere ölte meg. Tovább

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány együttese másodszor is legyőzte Portugáliát. Tovább

Cseh László egyedülálló klasszisa az úszósportnak, szerdán tizenkettedik Európa-bajnoki aranyérmét szerezte. Tovább