Kimaradunk „az évszázad projektjéből”?

LM

2012. április 26., csütörtök 10:23

Továbbra is él a Nabucco-projekt – jelentette ki az osztrák OMV vezérigazgatója egy televíziós interjúban.

A Nabucco „jobban él, mint valaha” – fogalmazott Gerhard Roiss az ORF szerdai késő esti híradójában. Felidézte, hogy az OMV az év elején saját földgázlelőhelyet talált a Fekete-tenger partjai közelében. Ezután Európának „nagyobb szüksége van egy vezetékre, amely ebből a térségből gázt szállít, mint valaha” – mondta.

A Nabucco „az évszázad projektje”, amelynek a sorsa nem függ attól, hogy ma hogyan gondolkozik róla a magyar kormányfő – mondta Roiss. Hozzátette: számos vállalat vesz részt a gázvezeték-építésben. Mint ismert, Orbán Viktor hétfőn az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy tudomása szerint a Mol elhagyja a vállalkozást. A Mol Nyrt. szerdán azt közölte, hogy nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását, s ennek megfelelően a projektvállalat 2012-es költségvetését sem hagyta jóvá. Az olajipari cég döntésről az Európai Bizottság sem kapott hivatalos értesítést. A román Transgaz vezérigazgató-helyettese úgy vélekedett, hogy a földgázvezeték projekt életképes, és a vállalat a tagja marad. Hasonló szellemben nyilatkozott a beruházáshoz hetedikként csatlakozni akaró német Bayerngas szóvivője is.

Rövidített változat

Az osztrák vállalat szóvivője kedden elmondta, hogy az OMV dolgozik a Nabucco egy rövidebb változatán. Roiss az interjúban nem tért ki arra, hogy melyik változatot részesítik előnyben. „A versenyszférában tevékenykedő vállalatokként természetesen a gazdasági hasznosságot is egyértelműen ki kell, hogy tudjuk mutatni” – fogalmazott Johannes Vetter, az OMV szóvivője. Ezért – mondta – folyamatban van a Nabucco West elnevezésű projektvariáció kidolgozása, amely lényegesen rövidebb, mint az eredeti változat. A Nabucco West a török földgázvállalattal partnerségben a bolgár–török határtól, az osztrák határon át szállítana földgázt az európai piacokra – fejtette ki a szóvivő.

Déli Áramlat

Az Európa energiafüggőségének enyhítése végett építendő gázvezetékről különböző hírek reppentek fel, Fellegi Tamás tavaly év végén még azt nyilatkozta, hogy „Magyarország teljes mértékben elkötelezett a Nabucco gázvezeték-beruházás mellett”, de elhangzott az is: „Nincsen gáz a Nabucco feltöltésére”. Eközben az orosz vezetésű Dél Áramlat megépítése sínen van.

Forrás: MTI