2015. április 18., Andrea, Ilma napja

Külföld

Szembement a felmérésekkel az új polgármester

NT
Forrás: MTI,MNO
2012. június 11., hétfő 18:35
Mégis Emil Boc volt kormányfő nyerte a kolozsvári polgármester-választást a vasárnapi önkormányzati választások urnazárásakor közölt exit poll felmérésekkel ellentétben – közölte hétfő délután a kolozsvári választási iroda elnöke. Elemzői vélemény szerint biztos kétharmadra számíthat a bukaresti parlamentben az önkormányzati választásokon győztes USL. Székelyföldön, valamint több nagyobb településen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje nyert, Marosvásárhelyen és Nagyváradon román jelöltek győztek.

A választási bizottság elnökének bejelentése szerint Emil Boc, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke a szavazatok 40,03 százalékát szerezte meg, míg a Szociálliberális Unió (USL) jelöltjére, a liberális Marius Nicoarára a szavazók 38,97 százaléka voksolt. A két jelöltre leadott szavazatok különbsége 1423 voks.

Kétharmadra számíthat az USL

Akár 80 százalék feletti többséget is szerezhet a bukaresti parlamentben az önkormányzati választásokon győztes szociálliberális szövetség (USL) – vélekedett Cristian Parvulescu román politológus, aki az MTI kérésére értékelte a vasárnapi voksolás eredményeit.

A romániai önkormányzati választások hátteréről ide kattintva olvashatnak.

Az önkormányzati választások első részeredményei az egy hónapja kormányzó USL több mint 50 százalékos győzelmét jelzik. Az elemző szerint ezzel a támogatottsággal az USL a parlamenti helyek 80–85 százalékát is megszerezheti, ha őszig sikerül bevezetnie a törvényhozás által már elfogadott egyfordulós egyéni választókerületes választási rendszert. A törvényt a Traian Basescu államfőhöz közel álló, ellenzékbe szorult Demokrata Liberális Párt (PDL) megtámadta az alkotmánybíróságon.

Hideg zuhanyként érte őket

Parvulescu szerint a PDL-t hideg zuhanyként érte az USL nagyarányú győzelme: abba az illúzióba ringatták magukat, hogy kisebb lesz a visszaesésük. „A PDL az önkormányzati választási törvény módosításkor arra számított, hogy a tisztségben lévő polgármestereknek kedvez az egyfordulós rendszer, és ez az ő polgármestereik esélyeit növeli, de a társadalmi elégedetlenség mértéke miatt már ez sem segített. A választók egyértelmű és szigorú büntetésben részesítették a PDL-t a megszorító intézkedések miatt” – magyarázta az elemző.

Parvulescu hozzátette: az RMDSZ-t is érzékenyen érintette az USL előretörése. „Az RMDSZ nem veszített pozíciókat a konkurens magyar pártokkal szemben, viszont fontos tisztségeket kellett átengednie az USL-nek. A megszorító intézkedésekért az RMDSZ-t is büntetik a választók” – vélekedett a politológus.

Növekvő párbeszédhiány?

Az MTI kérdésére, hogy ilyen erőviszonyok mellett, amikor már nem lesz szükség a magyarság képviselőinek támogatására a kormánytöbbség kialakításához, hogyan látja a magyar–román kapcsolatok jövőjét, Cristian Parvulescu borúlátóan nyilatkozott. „Azok közé tartozom, akik úgy vélik, hogy a romániai etnikai béke összefügg azzal, hogy a magyarság választott képviselői részt vesznek a román nagypolitikában. Ha az RMDSZ most megyei tanácselnöki és polgármesteri tisztségeket veszít, és hosszú időre ellenzékbe kényszerül, akkor ez a kisvárosi és falusi választóknak szolgáltatja ki a pártot. Őket az országos politika kevésbé érdekli és sokkal fogékonyabbak az etnikai alapú helyi politizálásra” – mondta Parvulescu. Hozzátette: attól tart, hogy a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt által szorongatott, a növekvő társadalmi elégedetlenséggel szembesülő RMDSZ radikalizálódik, és ez oda vezet, hogy növeli a „párbeszédhiányt” a magyar közösség és román többség között.

Kelemen Hunor győzelemről – Toró T. Tibor százezer magyarról beszélt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a 2008-as eredményeihez és a másik két magyar párthoz képest is megnyerte az önkormányzati választásokat – jelentette ki korábban Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) mintegy százezer magyar szavazót késztetett politikai aktivitásra – vélekedett Toró T. Tibor, a párt elnöke. Az MNO beszámolt arról, hogy bántalmazták az RMDSZ egyik alkalmazottját Kolozsváron, mert magyarul beszélt telefonon. Bővebben>>>


Mintegy 80 százalékot vitt Antal Árpád

A magyarok által többségben lakott Székelyföldön, több nagyobb településen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje nyert polgármesteri mandátumot, Marosvásárhelyen és Nagyváradon román jelöltek győztek. A sepsiszentgyörgyi helyi választási iroda által közölt adatok szerint az RMDSZ által jelölt, de az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által is támogatott Antal Árpád polgármesterjelölt a szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg, ami 24 606 voksot jelent. Bálint Józsefre, a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjére 1374-en voksoltak, vagyis a szavazók 5,6 százaléka. A sepsiszentgyörgyi városi tanácsban az RMDSZ mintegy kétharmados többséget szerzett, hiszen 14 731 szavazatot kapott az RMDSZ-lista – ami azt jelenti, hogy 14 önkormányzati képviselője lesz a szövetségnek. Az MPP listájára 2530-an voksoltak, az MPP önkormányzati képviselőjelöltjei pedig 1388 voksot gyűjtöttek; így az EMNP-nek és az MPP-nek két-két önkormányzati képviselője lesz a sepsiszentgyörgyi tanácsban.

Székelykeresztúron az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint Bokor Tibor RMDSZ-es polgármesterjelölt lett első a szavazatok 46 százalékával. Rácz Károly, az MPP jelöltje a voksok 25 százalékát szerezte meg, harmadik helyen végzett Johann Taierling, az EMNP jelöltje, aki 24 százalékot gyűjtött. A székelykeresztúri önkormányzatban az RMDSZ szerzett többséget a szavazatok csaknem 50 százalékával. Az Agerpres román hírügynökség szerint Kovászna megyében a polgármesteri hivatalok csaknem 90 százalékát az RMDSZ jelöltjei nyerték meg. Nagyváradon a helyi választási iroda közlése szerint Ilie Bolojan, eddigi városvezető diadalmaskodott a szavazatok 66 százalékával, Cseke Attila, az RMDSZ jelöltje második lett a leadott voksok csaknem 19 százalékával.
Marosvásárhelyen Dorin Florea polgármesterjelölt megszerezte sorozatban a negyedik mandátumát a szavazatok 50 százalékával. Frunda György, az RMDSZ polgármesterjelöltje második lett a voksok 37 százalékával (28 837 szavazat). Az EMNP által támogatott Smaranda Enache polgármesterjelölt 2,63 százalékot (2038 voksot) kapott, Benedek Imre MPP-jelölt pedig 1,67 százalékot (1298 voksot) ért el.

A részleges eredmények szerint az RMDSZ két megyei tanácselnöki tisztséget is megnyert, Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében pedig Tamás Sándor révén. Az RMDSZ 2008-ban Maros megyében és Szatmár megyében is megnyerte a megyei önkormányzati elnöki tisztségeket, ezeket azonban most nem biztos, hogy sikerül ismét meghódítani. A Szociálliberális Szövetség (USL) bejelentette már, hogy Maros megyében Ciprian Dobre felülmúlta az RMDSZ-es Lokodi Edit Emőkét.

További bejegyzések

MNO vezető hírek

Bács Ferenc Kossuth-díjas színművész a mesterekről és a szakmai alázatról. Tovább

3

Több műszaki képzést állítólag azért állítanak le, mert nem adnak kellően specifikus tudást. Tovább

Furcsa mese az, amelyben egy pillangó úgy dönt, hogy lesöpri szárnyai csillogó hímporát, és hernyóvá változik. Tovább

5

A mostohagyerekként kezelt szak igenis használható tudást ad – állítják a szakma képviselői és oktató. Tovább