2015. január 26., Vanda, Paula napja

Célpont blog

Temetetlen múlt

A Célpont ismét Erdélyben
Losonczi Kata

2012. június 07., csütörtök 10:28
Célpontosnak lenni Erdélyben egyszerre szívderítő, kalandos és fájdalmas. Ennyi szeretetet már rég kaptunk, ismernek, néznek minket, kézfogás, biztatás, ölelés. Nagyon boldog voltam !

De azt nem hittem, hogy Nagyváradon angolul kell szendvicset kérni az egyik étteremben, az pedig a legelvetemültebb gondolatiban sem fordult meg, hogy koporsókat nyitnak fel a határon és kollégám, Lukács Csaba után rohanok Erdélyen át, akit Korondon hallgattak ki órákon át a szekus utódok egy üres urna miatt Nyírő József hamvai után kutatva. Azon a Korondon, ahol Pál Ágoston Unesco –díjas fazekas mester él és dolgozik. (Megjegyezem, őt is meglátogattuk, mert hol találna az ember édesanyjának szebb ajándékot ? )

Újratemetésre érkeztünk Székelyudvarhelyre, de csak egy kiásatlan sírt találtunk. A román kormány megakadályozta , hogy Nyírő végső nyugalomra leljen ott, ahol kérte. Nyomásgyakorlás egyházra, politikusokra. Első körben összejött. Hiába rohantam a főesperes után- ahogy itthon szoktam a politikusok után- nem árulta el, hogy megfélemlítették –e.

Azt sem gondoltuk volna, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Célpontnak adott interjúja után ekkora diplomáciai botrány kerekedik. A romániai újságíró kollégák azon is háborogtak, hogy a magyar házelnök csak a magyar újságírónőnek, azaz nekem válaszolt perceken át. Hát, van az így, hogy nem kedvelnek minket. De volt idejük lefordítani , ez „vigasztal”.

Azt már megszokhatták, hogy rejtett kamerával közlekedünk, és ezt a csíkszeredai prefektus irodájában is bevetettük.

Kitartó, 4 napos munka után Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere is fogadta stábunkat, sajnos a 33 perces interjú teljes terjedelmében nem kerülhetett adásba. Mint ahogy az MPP elnök, Szász Jenővel készített hasonló hosszúságú riport sem. De a lényeget látták.

Úton haza még beugrottunk marosvásárhelyi barátainkhoz, akik nem mellékesen aláírást gyűjtenek, hogy újra láthassák a Hír Tv-t, mert a helyi szolgáltató kivett minket a csomagból.

Románia választásra készül. A határon túli magyarok szavazataiért 3 magyar párt is verseng. Amikor elértük a Király-hágót, éreztem, hogy hamarosan visszajövök. A választásra biztosan. Majd nézzenek minket június 10-én is. Akkor a híradós csapattal tájékoztatjuk Önöket.

Hirdetés

MNO vezető hírek

1

Az esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét zárónapján tartott negyedik keresztény-zsidó imaórán szólalt fel. Tovább

30

Csütörtökre rendkívüli ülésre hívta össze az uniós külügyminisztereket Frederica Mogherini. Tovább

46

Az Európai Unióból való kilépést lebegtető radikális baloldal több mint 8 százalékponttal vezet kora este a görög országgyűlési választáson. A kormánypárt elismerte vereségét. Tovább

Lemondott a szabadkai Népszínház magyar társulatának művészeti vezetője. Tovább