2015. szeptember 3., Hilda napja

Belföld

Tíz év után újra átadják a Corvin-láncot

PR
MTI
2012. május 21., hétfő 18:52
A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője veheti át május 30-án a Corvin-láncot, majd ezen a napon tízéves szünet után ismét megkezdi működését a Corvin-lánc Testület – közölte Granasztói György történész hétfőn.

A Corvin-lánc Iroda vezetője elmondta, hogy az öt új kitüntetettel a testület tizenhárom tagúra bővül. Mellettük testületi üléseken a miniszterelnök képviseletében teljes jogú tagként a Corvin-lánc Iroda vezetője foglal helyet.
Granasztói György azt egyelőre nem árulta el, hogy kik lesznek az új kitüntetettek, hangsúlyozta azonban: a testület létszáma a vonatkozó kormányrendelet szerint immár nem 12, hanem 12-15.

Mint emlékeztetett, a grémium 2001-ben megválasztott tagjai közül Teller Ede atomfizikus, Szabó Magda író, Balogh János zoológus és Makovecz Imre építész időközben elhunyt; a Corvin-láncot így jelenleg Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr viseli.

A Corvin-lánc Testület egyfajta „bölcsek tanácsaként” tevékenykedik majd, és felkérésre vagy spontán módon véleményt nyilvánít a magyar tudományt, irodalmat, művészetet, oktatást, művelődést, valamint minden egyéb, általa fontosnak tartott területet érintő állami döntés tervezeteivel kapcsolatban – mutatott rá Granasztói György.
Fontos változásként említette, hogy a kitüntetetteknek nem lesz többé lehetőségük megjelölni egy-egy fiatal művészt vagy kutatót, akik havi 500 ezer forintos ösztöndíjban részesülnének, ez ugyanis aránytalanul nagy terhet jelentene a Miniszterelnökség költségvetése számára.

A változás mellett szól továbbá, hogy a Corvin-lánc – a Szent István-rend után az ország második legnagyobb kitüntetése – szellemiségének is ártott korábban az anyagi szempontok beemelése – hangsúlyozta a történész.
A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930. október 11-én.

A Corvin-láncokat, -koszorúkat és -díszjelvényeket először – Mátyás király születésnapjának tiszteletére – 1931 februárjában adta át a kormányzó. A két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított a tudósoknak, íróknak, művészeknek járó jutalom. Az utolsó Corvin-kitüntetést Lehár Ferenc zeneszerző vette át 1943-ban. 1930 és 1943 között összesen 23-an kaptak Corvin-láncot.

A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át. A 2010-ben hivatalba lépett második Orbán-kormány azonban jelezte, másodszor is újra kívánja éleszteni a Corvin-lánc kitüntetést.

További bejegyzések

MNO vezető hírek

Egyre feszültebb a helyzet a Keleti pályaudvarnál, az ígéretek szerint minden ide érkező menekültet Magyarországon regisztrálnak. Tovább

A Kogart Tihany Vaszary-kiállításán is működik a festőzseni színvarázsa. Vízpart, erotika, izmusok. Tovább

41

A miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogyha „nincsen szigor, az egész országban olyan helyzet lesz, mint a Keletiben.” Eközben a pályaudvaron elképesztő fáradtság és tanácstalanság látható a migránsok arcán. Tovább

9

Budapestről nem indulnak közvetlen vonatok Nyugat-Európába – közölte a MÁV-Start. Tovább