Sikeres volt a vizatelepítési program

MNO-KA

2011. október 9., vasárnap 22:46

Hazánkban jelölt vizát fogtak ukrán halászok szeptemberben a Duna Kilija ágában, 18 kilométerre a Fekete-tengertől. A tavaly elindított vizatelepítési program eredményességét igazoló, 50 centiméter hosszú halat visszaengedték a Dunába – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az MTA BLKI No10998 jelű viza kifogásáról az ukrán Duna Bioszféra Rezervátum tájékoztatta a visszatelepítési program szervezőit. A hal Vilkovóig 1580 kilométert tett meg, áthaladva a Vaskapu I. és a Vaskapu II. vízerőműrendszeren. Azzal, hogy a viza elérte a Duna-deltát, a 2010-es vizatelepítés kezdeményezői elérték céljukat: bizonyították, hogy a Duna felső szakaszáról, vagyis szaporodási helyükről a halak eljutnak tengeri élőhelyükig – hangsúlyozza a VM sajtóirodájának közleménye.

A kezdeményezők folytatni kívánják a tokfélék megmentéséért végzett munkájukat, terveik között szerepel az állományerősítő telepítések megkezdése, az élőhelyek védelme és annak vizsgálata, hogy a hajózsilipek funkcionálnak-e halzsilipként. Az újabb célkitűzések azonban már szélesebb körű összefogást igényelnek, mivel a Duna jelképének tekinthető viza megmentése Magyarország és a Duna menti országok közös feladata – mutat rá a minisztériumi közlemény.

Forrás: MTI