2014. október 31., Farkas napja

Két év áll szemben nyolccal

BL
Forrás: MTI
2012. május 30., szerda 11:07
A csíksomlyói búcsúról, a kormány gazdaság- és vidékpolitikájáról, valamint a Hősök napjáról beszéltek a képviselők szerdán napirend előtt az Országgyűlésben.
A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetéséről, valamint az új Btk.-ról folytatják a képviselők a már korábban megkezdett általános vitákat az Országgyűlés szerdai ülésén. A T. Ház kedden döntött a távközlési adó szabályainak megváltoztatásáról.

Potápi Árpád, a Fidesz képviselője napirend előtti felszólalásában a csíksomlyói pünkösdi búcsúról beszélt, amelyet az összmagyarság egyik legnagyobb ünnepének nevezett. Hangsúlyozta: a kormány eddigi nemzetpolitikai intézkedései hozzájárulnak a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság erősítéséhez. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a magyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepének nevezte a csíksomlyói búcsút, és utalt arra, hogy az esemény az UNESCO világörökségi listájára is felkerülhet.

Vissza a csődtől

Szabó Rebeka, az LMP képviselője arról beszélt, hogy a GDP-vel mért gazdasági növekedéssel szemben ott áll a fenntarthatóság eszméjén alapuló „fellendülés növekedés nélkül” gondolata. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor kormányfő gazdaságpolitikája recesszióba vezette a gazdaságot, sem a GDP, sem az általánosan vett jólét nem bővült.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kijelentette: a magyar gazdaság tekintetében legfeljebb nem növekedésről lehet beszélni, de semmiképpen nem recesszióról, hiszen az azt jelentené, hogy a gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben rosszabb, mint az előzőek. Emlékeztetett arra, hogy a kormány két évvel ezelőtt úgy vette át a kormányzást, hogy Magyarország több szempontból is a csőd szélén állt.    

El kell különíteni a segélyezést és a munkajövedelmet

Tóbiás József, az MSZP képviselője arról beszélt, hogy a középosztály, a pedagógusok, az egészségügyben és a szociális területen dolgozók, a közalkalmazottak és a köztisztviselők két évvel a kormányalakítást követően veszélyeztetetté váltak, többen a lecsúszás élményét élik meg a hétköznapokban. Szerinte az egykulcsos adó bevezetése a „probléma genezise”, a kormány gazdaságpolitikája miatt ugyanis a társadalom kétharmada fizeti meg a társadalom 10 százalékának jövedelemgyarapodását.    

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkára úgy válaszolt: amikor azt kérik számon, hogy mit tett a kormány két év alatt, akkor előbb az előző nyolc esztendő következményeit kellene számba venni. Az államtitkár szerint áthidalhatatlan különbség van a kormányoldal és a szocialisták társadalompolitikai felfogása között, hiszen az MSZP a szociális segélyeket akarja felemelni, míg a kormány családpolitikája szerint el kell különíteni a segélyezési rendszert a munkával szerzett jövedelmektől.

Aradszki András, a KDNP képviselője a Hősök napjáról beszélt, amelyet az Országgyűlés döntése alapján minden év május utolsó vasárnapján tartanak, azokra emlékezve, akik az Árpád-kortól kedve küzdöttek Magyarországért. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: azokat az értékeket, amiket kivívtak őseink, meg is kell tudni védeni, ezért szükség van honvédségre, katonaságra.

Szíven szúrt ország

Szíven szúrt ország
Szíven szúrt ország

MNO vezető hírek

Huszonegy intézmény kancellárjának nevét jelentette be Balog Zoltán. Az ELTE-nek és még hét egyetemnek, főiskolának nincs felelőse. Tovább

Negyvenöt éves a Kossuth- és Prima Primissima díjas Kaláka, a megzenésített versek koronázatlan hazai királya. Tovább

Senki nem fog Molotov-koktélt dobálni a Ludwig új kiállítását megnézve. De azért több izgalom jól jött volna. Tovább

13

Januárban indul az egyeztetés a szolgáltatókkal és a szakmai szervezetekkel. Tovább