2015. augusztus 28., Ágoston napja

Petre Cozma elfúló hangon fogadta a híreket + Hang

BL, Bucsy Levente
Forrás: MNO, Lánchíd Rádió
2012. április 27., péntek 13:21
Érzelmektől elfúló hangon fogadta a per végéről szóló híreket Marian Cozma édesapja. A jelenleg kórházban tartózkodó Petre Cozma egyedül a Lánchíd Rádiónak nyilatkozott.

„Még nem tudok mit mondani, mert nagyon friss a hír. Nem tudom, hogy mit mondjak, nincs semmilyen ötletem, nem tudok most beszélni. Önök lesznek az elsők, akikkel majd beszélni fogok” – mondta.

Petre Cozma: Nem tudok most beszélni
Petre Cozma: Nem tudok most beszélni

A kézilabdázó édesapja a tragédia után hatalmas emberi nagyságról tett tanúbizonyságot. Amellett hogy nem követelt bosszút, folyamatosan tartotta a lelket a Veszprém játékosaiban is. „Arra kérek mindenkit, hogy egy kiszáradt tölgy miatt ne gyújtsuk fel az egész erdőt, hanem ültessünk fákat, hogy új erdő növekedhessen. Ha a kétéves unokám abba a korba ér, elhozom ide, hogy ő is kézilabdázzon.”

Mint Kálomista Gábor az MNO-nak az ítélet előestéjén adott interjújában felidézte, a veszprémi csarnok előtti megemlékezésen Petre Cozma nagyon határozottan azt mondta: „Ne álljunk bosszút!” „Ehhez neki hatalmas lelkierő kellett, és hihetetlen emberi nagyságról tett tanúbizonyságot. Azt mondom, Marian Cozma a halála óta is jelképe annak, ahogy egy tisztességes ember viselkedik. Amikor Petre Cozma megtudta az elsőfokú ítéletet, láttam az arcát. És nem szeretném még egyszer látni rajta ugyanazt” – fogalmazott akkor Kálomista.

Kálomista Gábor, a Szíven szúrt ország címet viselő Cozma-film producere az ítélethirdetést követően megdöbbenten nyilatkozott az MNO-nak.

– Nézze, az elsőfokú bíróság tisztában volt a gyilkosság társadalomra gyakorolt súlyával. A másodfokú ítélet, bár ezt részletesen meg kell ismerni, mintha nem foglalkozott volna azzal, hogy milyen ítéletet vár el a társadalom. Ki kell mondanom, most másodszor öltük meg Marian Cozmát.

Arra a kérdésre, hogy a film most készülő folytatásának új irányt szab-e a jelentősen legyengített ítélet, azt mondta: „Teljesen!” Hozzátette, eddig a film alkotói azt gondolták, hogy egyszerűen folytatják a dokumentumfilm munkáját, ha megvan a jogerős ítélet, most viszont új helyzet állt elő.

– Most nincs más választásunk, mint hogy bemutassuk egy ilyen ítélet hatását; hogy az emberek valóban ezt akarják-e. Alaposan körbe kell járni.

Petre Cozma (középen) a Szíven szúrt ország veszprémi bemutatóján
Petre Cozma (középen) a Szíven szúrt ország veszprémi bemutatóján
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet


Petre Cozma az elsőfokú ítélet kihirdetése után elmondta, hogy mindig is bízott a magyar igazságszolgáltatásban, bár szerinte semmiféle ítélet nem lenne képes igazságot szolgáltatni fia meggyilkolásáért. „A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem, mivel én sohasem fogom viszontlátni a gyerekemet. A helyes ítélet a halál lett volna a halálokozásért cserébe” – fűzte hozzá, elismerve ugyanakkor, hogy ennél többet nem lehetett várni az igazságszolgáltatástól.

Ismert, a Győri Ítélőtábla pénteki jogerős ítéletében gyakorlatilag megfelezte az elsőfokú büntetést.

Szíven szúrt ország

Szíven szúrt ország
Szíven szúrt ország

MNO vezető hírek

1

A Kossuth- és József Attila-díjas író kilencvenkét éves volt. Tovább

Ne csodálkozzunk, ha munkába menet már senkit nem látunk a vezetőfülkében. De mi lesz a sofőrökkel? Tovább

Népvándorlási krízis

Lesz egy harmadik védelmi vonal is

6

Több törvényt is módosíthat a parlament a jövő heti rendkívüli ülésen, ahol megtárgyalják a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is – mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Magyarország továbbá sérelmezi, hogy az Európai Unió nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni. A miniszter azt is közölte, hogy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán. Tovább

5

Putyinék eddig makacsul titkolták az orosz veszteségeket, most állítólag kiderültek a számok: 2000 halott, 3200 súlyos sebesült. Tovább