Raffael, Németh és Sztojka a törvény előtt

Bucsy Levente, 2012. április 26., csütörtök 21:56, frissítve: péntek 08:16
A Cozma-per első 13 hónapjában tagadott mindent a kegyetlen gyilkosság elsőrendű vádlottja, ekkor azonban „úgy döntött”, mégis volt nála kés azon az éjszakán.

Már február 9-én, tehát a késelést követő napon biztossá vált, hogy nem csupán az osztrák rendőrök által fülön csípett Raffael Sándornak és Németh Győzőnek kellhet majd a bíróság előtt állnia, hanem – a Veszprém megyei rendőrség közlése szerint – sokkal több embernek. Hogy Marian Cozmát a 2008-ban Biztonságos szórakozóhely díjat kapott Patrióta lokálba betérő banda mely tagja szúrta szíven, szintén aznap már kiderült: a későbbi elsőrendű vádlott Raffael Sándort Derzsy Péter megyei bűnügyi főosztályvezető nevezte meg a köztévé esti Híradójában.

4000-en zsúfolódtak össze a Veszprém Arénában a Cozma-film ősbemutatóján. Még idén mozikba kerülhet a második rész, erről az MNO Kálomista Gábort kérdezte.

A külföldi sajtó részéről az elhunyt és a további két súlyos sérült nemzetiségéből következően a románok és a szerbek vették fel az ügyet; előbbi – az osztrák rendőrség sikerei ellenére is – a magyar szervek hatékonyságát dicsérte a sokkból föleszmélve, utóbbi pedig a megsebesített Zarko Sesum szüleinek Magyarországra utazásáról tudósít először. A csapat közben a Bajnokok Ligája sűrűjében vitézkedett; éppen a spanyol Ademar León elleni BL-csata készületeibe szúrta be magát a Cozma-gyilkosság és a másik két játékos elleni támadás (a kevesebb mint egy héttel a rémtett után lejátszott mérkőzésen az MKB 28-26-ra nyert!). A klub a méltó búcsúztatással, a 8-as számú mez visszavonultatásával, a város díszpolgári címmel adózott, Putics Barnát pedig hazaengedte kölcsönből a Barcelona a légiósok pótlására.

A bűnügyi szál az eseménytől távolodva egyre vastagodott, február 13-án éjjel ráadásul jelentkezett Sztojka Iván is. Az ügy nyomozati szakaszával külön összeállításban foglalkozunk, azonban jelképes az időszakról két dolog: a (megyei) bíróság Bencze József országos főrendőrt arra kellett, hogy kérje, ne nyilatkozgasson összevissza (MTI, 2009. február 16.), a nyomozás vezetői pedig olyan döntést hoztak, hogy mivel a védőügyvédek telekürtölik a sajtót mindenféle álinformációkkal, erősen megválogatják, mire reagálnak a továbbiakban.


A per

Bő egy évvel a bűncselekmény után, 2010. április 2-án adták át a Cozma-paksamétát a nyomozók a Veszprém Megyei Főügyészségnek; a garázdaságtól elkülönítve vizsgált emberölési ügy aktái éppen 16 922 oldalt tettek ki. Az emberölés vádjával végül a három „főkolomposnak” kellett szembenéznie, Raffaelnak, Sztojkának és Némethnek. A negyed- és ötödrendű vádlottat „csak” életveszélyt okozó testi sértésért kellett felelniük, míg két további gyanúsított bűnpártolás miatt állt bíróság elé a szeptember 13-ával kezdődő eljárásban.


Az első tárgyalási napon Raffael Sándor fenntartotta nyomozati vallomását; újabbat nem kívánt tenni. Verziójában az állt, hogy orosz gengsztereknek nézte Cozmáékat, a fejét ért ütésektől a földre esett, utána mindenre homályosan emlékszik, kés nem volt nála és nem is verekedett, és különben is, következő emléke, hogy az autóban ül... A vádiratban ezzel szemben az szerepel, hogy már itt vesén szúrta a 211 centis Marian Cozmát, amit a sportoló nem érzett; közben „úgy mellesleg” egy másik vádlott egy széket is eltört a hátán. A másodrendű vádlott Németh Győző sem tett vallomást, lényegében annyit jelentett csak ki, hogy ő nem ölt meg senkit. Róla a 79 oldalas vádiratban az szerepel, hogy „kóstolgatta” Cozmát a bárban, majd a felszínre kiérve a földön fekvő Marian Cozma mellett térdeplő játékostársat, Zarko Sesumot rúgta fejbe. Sztojka Iván szintén nem vallott, véleményét nyomozati vallomása, illetve az ezzel részben egyező vádirat tette megismerhetővé. („Csoki – vagyis Raffael Sándor – szúrt.”)

Raffael, Németh és Sztojka
Raffael, Németh és Sztojka

 

Raffael Sándor egyszer volt büntetve korábban: hivatalos személy elleni erőszakért, súlyos testi sértés kísérletéért, garázdaságért és könnyű testi sértésért. Egy év börtönt kapott 2005-ben, 9 hónap elteltével szabadult.

A negyedrendű vádlott, a budapesti Pál Gábor szerint Raffael gyilkosnak nevezte magát, az ötödrendű vádlott pedig nem vállalta a vallomástételt és a szembesítést sem, viszont nyomozati vallomásában ő is beszélt arról, hogy hallotta a „Csoki szúrt” mondatot, amint az október 4-ei tanúvallomások alkalmával is igazolták ezt.

Tanúként a Veszprém kézilabdázóit is bekérték, de az akkor már Németországban légióskodó Ilyés Ferenc és Zarko Sesum, illetve a zágrábi Ivan Pesic is csak vallomásában volt jelen, Raffael pedig mindent tagadott, ami rá vonatkozott az elhangzottakból. Magát a lokál előtti verekedést a tanúk közül senki sem látta.

Már a 2011-es év januárjában járunk, amikor Beéry Iván Tamás kilencedrendű vádlott a bíróságon azt közölte, telefonon neki Raffael elmondta, hogy ő szúrt. Raffael „megtörésére” március 21-ig kellett várni. Az elsőrendű vádlott az addig hangoztatottakkal homlokegyenest ellenkező módon azt mondta, hirtelen megszúrt egy elé „berobbanó” óriási alakot – emlékszünk még: a nyomozati vallomás alapján még kés sem volt nála. Raffael Sándor egy interjúban a késről azt mondta, hogy egy csomag kibontása miatt volt nála. Kérdés, hogyan függ ez össze azzal, hogy eredetileg Fehérvárra készültek megleckéztetni az egyik vádlott fiát megkergető férfit – erről Beéry beszélt a bíróságon. Hogy Raffael Marian Cozma gyilkosa, csak erősítette: pólóján megtalálták a kézilabdás vérét.

A fordulat hava

Május 5-én Raffael Sándor a bíróságon bemutatta a mozdulatot, amivel a sportoló életét kioltotta. Azzal még próbálta csökkenteni tettének súlyát, hogy 10 centis pengéje volt az általa használt eszköznek, amivel nem lehet 18 centi mély sebet ejteni – a szakértő szerint a mellkaskompresszió miatt viszont igen. Érdekes, Raffael éppen ebben az időszakban váltott ügyvédet, és mindent tagadó taktikájától is ekkor szabadult meg. A fordulat hónapjában Németh Győző Raffaelhez hasonlóan exkluzív interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben elmondta, attól fél, hogy példát fognak rajtuk statuálni.

„Minekünk az a lényeg, hogy tudjuk azt, hogy a fiam ártatlan” – id. Raffael Sándor nyilatkozata a hírTV-nek.

A május 27-ei tárgyalási napon Sztojka dührohama miatt ki kellett üríteni a termet, trágár kifejezések hosszú sorával illette az ügyészt, aki a szünet után folytatódó tárgyalás végén életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott Raffael és Németh ellen. A gyilkosság három vezéralakjának védői közül Sztojkáé felmentést, Némethé határozott idejű szabadságvesztést kért, Raffael Sándor védőügyvédje pedig azt próbálta artikulálni, hogy nem volt gyilkolási szándék.

Június 23., Veszprém: az elsőfokú ítélet életfogytiglani szabadságvesztés Raffael és Németh esetében; Sztojkáéban pedig, akinek börtöninterjúját alább láthatják, 20 év.


Augusztus 30-án letartóztatása elől szökésbe fogott a negyedrendű vádlott, Pál Gábor, de két nappal később feladta a dolgot, védője szerint óriási hibát követett el. Az ítélet ellen hét vádlott 10 fellebbezést nyújtott be, ezekről mind döntés születik a pénteki ítélethozatalkor a Győri Ítélőtáblán.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása