2015. október 4., Ferenc napja

Raffael, Németh és Sztojka a törvény előtt

Bucsy Levente
Bucsy Levente

2012. április 26., csütörtök 21:56
A Cozma-per első 13 hónapjában tagadott mindent a kegyetlen gyilkosság elsőrendű vádlottja, ekkor azonban „úgy döntött”, mégis volt nála kés azon az éjszakán.

Már február 9-én, tehát a késelést követő napon biztossá vált, hogy nem csupán az osztrák rendőrök által fülön csípett Raffael Sándornak és Németh Győzőnek kellhet majd a bíróság előtt állnia, hanem – a Veszprém megyei rendőrség közlése szerint – sokkal több embernek. Hogy Marian Cozmát a 2008-ban Biztonságos szórakozóhely díjat kapott Patrióta lokálba betérő banda mely tagja szúrta szíven, szintén aznap már kiderült: a későbbi elsőrendű vádlott Raffael Sándort Derzsy Péter megyei bűnügyi főosztályvezető nevezte meg a köztévé esti Híradójában.

4000-en zsúfolódtak össze a Veszprém Arénában a Cozma-film ősbemutatóján. Még idén mozikba kerülhet a második rész, erről az MNO Kálomista Gábort kérdezte.

A külföldi sajtó részéről az elhunyt és a további két súlyos sérült nemzetiségéből következően a románok és a szerbek vették fel az ügyet; előbbi – az osztrák rendőrség sikerei ellenére is – a magyar szervek hatékonyságát dicsérte a sokkból föleszmélve, utóbbi pedig a megsebesített Zarko Sesum szüleinek Magyarországra utazásáról tudósít először. A csapat közben a Bajnokok Ligája sűrűjében vitézkedett; éppen a spanyol Ademar León elleni BL-csata készületeibe szúrta be magát a Cozma-gyilkosság és a másik két játékos elleni támadás (a kevesebb mint egy héttel a rémtett után lejátszott mérkőzésen az MKB 28-26-ra nyert!). A klub a méltó búcsúztatással, a 8-as számú mez visszavonultatásával, a város díszpolgári címmel adózott, Putics Barnát pedig hazaengedte kölcsönből a Barcelona a légiósok pótlására.

A bűnügyi szál az eseménytől távolodva egyre vastagodott, február 13-án éjjel ráadásul jelentkezett Sztojka Iván is. Az ügy nyomozati szakaszával külön összeállításban foglalkozunk, azonban jelképes az időszakról két dolog: a (megyei) bíróság Bencze József országos főrendőrt arra kellett, hogy kérje, ne nyilatkozgasson összevissza (MTI, 2009. február 16.), a nyomozás vezetői pedig olyan döntést hoztak, hogy mivel a védőügyvédek telekürtölik a sajtót mindenféle álinformációkkal, erősen megválogatják, mire reagálnak a továbbiakban.

Raffael beismerte, ő szúrta le Cozmát – Riasztás
Raffael beismerte, ő szúrta le Cozmát – Riasztás

A per

Bő egy évvel a bűncselekmény után, 2010. április 2-án adták át a Cozma-paksamétát a nyomozók a Veszprém Megyei Főügyészségnek; a garázdaságtól elkülönítve vizsgált emberölési ügy aktái éppen 16 922 oldalt tettek ki. Az emberölés vádjával végül a három „főkolomposnak” kellett szembenéznie, Raffaelnak, Sztojkának és Némethnek. A negyed- és ötödrendű vádlottat „csak” életveszélyt okozó testi sértésért kellett felelniük, míg két további gyanúsított bűnpártolás miatt állt bíróság elé a szeptember 13-ával kezdődő eljárásban.

A veszprémi igazság - Riasztás
A veszprémi igazság - Riasztás

Az első tárgyalási napon Raffael Sándor fenntartotta nyomozati vallomását; újabbat nem kívánt tenni. Verziójában az állt, hogy orosz gengsztereknek nézte Cozmáékat, a fejét ért ütésektől a földre esett, utána mindenre homályosan emlékszik, kés nem volt nála és nem is verekedett, és különben is, következő emléke, hogy az autóban ül... A vádiratban ezzel szemben az szerepel, hogy már itt vesén szúrta a 211 centis Marian Cozmát, amit a sportoló nem érzett; közben „úgy mellesleg” egy másik vádlott egy széket is eltört a hátán. A másodrendű vádlott Németh Győző sem tett vallomást, lényegében annyit jelentett csak ki, hogy ő nem ölt meg senkit. Róla a 79 oldalas vádiratban az szerepel, hogy „kóstolgatta” Cozmát a bárban, majd a felszínre kiérve a földön fekvő Marian Cozma mellett térdeplő játékostársat, Zarko Sesumot rúgta fejbe. Sztojka Iván szintén nem vallott, véleményét nyomozati vallomása, illetve az ezzel részben egyező vádirat tette megismerhetővé. („Csoki – vagyis Raffael Sándor – szúrt.”)

Raffael, Németh és Sztojka
Raffael, Németh és Sztojka

 

Raffael Sándor egyszer volt büntetve korábban: hivatalos személy elleni erőszakért, súlyos testi sértés kísérletéért, garázdaságért és könnyű testi sértésért. Egy év börtönt kapott 2005-ben, 9 hónap elteltével szabadult.

A negyedrendű vádlott, a budapesti Pál Gábor szerint Raffael gyilkosnak nevezte magát, az ötödrendű vádlott pedig nem vállalta a vallomástételt és a szembesítést sem, viszont nyomozati vallomásában ő is beszélt arról, hogy hallotta a „Csoki szúrt” mondatot, amint az október 4-ei tanúvallomások alkalmával is igazolták ezt.

Tanúként a Veszprém kézilabdázóit is bekérték, de az akkor már Németországban légióskodó Ilyés Ferenc és Zarko Sesum, illetve a zágrábi Ivan Pesic is csak vallomásában volt jelen, Raffael pedig mindent tagadott, ami rá vonatkozott az elhangzottakból. Magát a lokál előtti verekedést a tanúk közül senki sem látta.

Már a 2011-es év januárjában járunk, amikor Beéry Iván Tamás kilencedrendű vádlott a bíróságon azt közölte, telefonon neki Raffael elmondta, hogy ő szúrt. Raffael „megtörésére” március 21-ig kellett várni. Az elsőrendű vádlott az addig hangoztatottakkal homlokegyenest ellenkező módon azt mondta, hirtelen megszúrt egy elé „berobbanó” óriási alakot – emlékszünk még: a nyomozati vallomás alapján még kés sem volt nála. Raffael Sándor egy interjúban a késről azt mondta, hogy egy csomag kibontása miatt volt nála. Kérdés, hogyan függ ez össze azzal, hogy eredetileg Fehérvárra készültek megleckéztetni az egyik vádlott fiát megkergető férfit – erről Beéry beszélt a bíróságon. Hogy Raffael Marian Cozma gyilkosa, csak erősítette: pólóján megtalálták a kézilabdás vérét.

A fordulat hava

Május 5-én Raffael Sándor a bíróságon bemutatta a mozdulatot, amivel a sportoló életét kioltotta. Azzal még próbálta csökkenteni tettének súlyát, hogy 10 centis pengéje volt az általa használt eszköznek, amivel nem lehet 18 centi mély sebet ejteni – a szakértő szerint a mellkaskompresszió miatt viszont igen. Érdekes, Raffael éppen ebben az időszakban váltott ügyvédet, és mindent tagadó taktikájától is ekkor szabadult meg. A fordulat hónapjában Németh Győző Raffaelhez hasonlóan exkluzív interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben elmondta, attól fél, hogy példát fognak rajtuk statuálni.

Vágatlan videó a Cozma-gyilkosságról - Riasztás
Vágatlan videó a Cozma-gyilkosságról - Riasztás

„Minekünk az a lényeg, hogy tudjuk azt, hogy a fiam ártatlan” – id. Raffael Sándor nyilatkozata a hírTV-nek.

A május 27-ei tárgyalási napon Sztojka dührohama miatt ki kellett üríteni a termet, trágár kifejezések hosszú sorával illette az ügyészt, aki a szünet után folytatódó tárgyalás végén életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott Raffael és Németh ellen. A gyilkosság három vezéralakjának védői közül Sztojkáé felmentést, Némethé határozott idejű szabadságvesztést kért, Raffael Sándor védőügyvédje pedig azt próbálta artikulálni, hogy nem volt gyilkolási szándék.

Június 23., Veszprém: az elsőfokú ítélet életfogytiglani szabadságvesztés Raffael és Németh esetében; Sztojkáéban pedig, akinek börtöninterjúját alább láthatják, 20 év.

Sztojka Iván börtöninterjút adott – Riasztás
Sztojka Iván börtöninterjút adott – Riasztás

Augusztus 30-án letartóztatása elől szökésbe fogott a negyedrendű vádlott, Pál Gábor, de két nappal később feladta a dolgot, védője szerint óriási hibát követett el. Az ítélet ellen hét vádlott 10 fellebbezést nyújtott be, ezekről mind döntés születik a pénteki ítélethozatalkor a Győri Ítélőtáblán.

Szíven szúrt ország

Szíven szúrt ország
Szíven szúrt ország

MNO vezető hírek

Csak kevés trafikos szüntette meg az elsötétítést. Általános probléma, hogy továbbra is sok üzletben történik rablótámadás. Tovább

7

Fenyegetés, iratok lefoglalása: áll a bál az Országos Roma Önkormányzatnál. Mi lehet megoldás? Tovább

10

Egyiptomban vártak állampolgársági kérelmük elbírálására, bujkálva. Tovább

31

Az elhunyt légiutas-kísérő férje mindent megtesz azért, hogy a Malév lezuhant gépéről kiderüljön az igazság. Tovább