10 ok, amiért az oxitocin a világ legfantasztikusabb molekulája

családháló.hu

2012. július 17., kedd 15:50, frissítve: szerda 09:02

A legújabb kutatások szerint az oxitocin nem csak emberi kapcsolataink szempontjából fontos szervezetünknek, hanem egy sor fizikai és mentális problémától is megóv minket!

A legújabb kutatások szerint az oxitocin nem csak emberi kapcsolataink szempontjából fontos szervezetünknek, hanem egy sor fizikai és mentális problémától is megóv minket! Az io9.com szerzője összegyűjtött 10 okot, amely azt bizonyítja, hogy ez a kis molekula az egyik legelképesztőbb dolog, ami az emberiséggel történhet:

1. Könnyű beszerezni

Ahhoz, hogy oxitocint termeljen a szervezetünk, elég csupán megölelnünk valakit, vagy éppen megráznunk a kezét. A testkontaktus bármely formája hormont szabadít fel mindkét fél agyában, ami a bizalom kialakulásában is fontos szerepet játszik.

2. Beépített szerelmi bájital

A szerelemmolekulának is aposztrofált oxitocin segít a pároknak az intimitás és az elköteleződés kialakulásában. A dopaminnal és a noradrenalinnal együtt segítik a párok kötődését, valamint a nemi vágy fokozásában, a férfi erekció fenntartásában is fontos szerepet játszik.

3. Segít az anyává válásban

Nem csupán a párok kötődésében játszik fontos szerepet ez az aprócska molekula, hanem az anya-gyermek kötődést is hihetetlen módon befolyásolja rögtön a születést követően. Az oxitocin ezen kívöl segít a nőknek a vajúdás során a méhösszehúzódások ösztönzésével, felgyorsítva így a folyamatot.  

4. Csökkenti a szociális félelmeket

Tekintettel arra, hogy az oxitocin képes megtörni a társadalmi korlátok által indukálódott falakat, az optimizmus érzését, sőt, az önbecsülést és a bizalmat is növeli, a hormont egyre inkább a gátlások és félelmek leküzdésének eszközeként is számon tartják. Tanulmányok szerint hatékonyan alkalmazható félénkség valamint társadalmi félelmek és hangulati zavarok kezelésében is.

5. Gyógyító, fájdalomcsillapító

Hihetetlen, de az oxitocin szintén alkalmas sebgyógyításra gyulladáscsökkentő hatása miatt. Kutatások szerint az oxitocin szintjének emelkedése fájdalomcsillapítóként működik - a fejfájás-csillapítástól kezdve a görcsoldásig.

A cikk továbbolvasásához kattints ide.