2014. április 17., Rudolf napja

Hétről hétre - a terhesség

A 25. hét

C.L.
Forrás: Családháló
2011. december 03., szombat 12:17
A 25. héten a babád szorgalmasan növekszik tovább, de ideje nagy részét alvással tölti. A fennmaradó időben egyre kézzel foghatóbb a jelenléte: érezheted a belülről érkező kis rúgásokat. Mivel a tested mozgása napközben elzsongítja, előfordul, hogy éppen éjszaka lesz aktív a picike.

A 25. héten a terhességed egyre több fronton mutatja meg magát: miközben a szervezetedben lévő változások hatására nem csak a melled és a hasad, de egyéb testrészeid (például az ujjak vagy a bokáid) is megduzzadhatnak, érzed, hogy a kicsi odabent mocorog. Sokan tapasztalnak terhességi lábgörcsöt is, ezt nagyobb mennyiségű kalcium bevitelével lehet kivédeni. Mivel a szervezetednek egyre nagyobb szüksége van vasra is (ugyanis a kicsi is kezd raktározni belőle), nem árt a vitaminbevitel, de lehet ezt természetes formában is művelni. Előbbihez tejtermékek fogyasztására lesz szükség (de jó lehet még a mandula, a hal, a brokkoli és a tofu is), utóbbihoz pedig gabonapelyhek, vörös húsok, tojás, máj, sóska és spenót segíthet hozzá. Egy kis citrusfélével bejuttatott C-vitamin pedig a vas felszívódását könnyíti. Ha ez sem segít, jöhet a lábra a vizes borogatás és a masszázs. Mostanában esedékes a terhességi cukorbetegség vizsgálata is, kérdezz rá az orvosnál, nem helyettesítheted-e a hozzá szükséges cukros vizet valamilyen édességgel.

A babád mostanra már körülbelül 31 centis és 700-800 grammot nyom. Mivel kezei már majdnem teljesen kifejlődtek, lábai is majdnem akkorák már, mint a születésnél lesznek és idegvégződései is alkalmasak rá, szorgosan tapasztalja meg velük a körülötte lévő világot. Ez számodra azt jelenti, hogy egyre többször érzed őt belülről „rugdosni”. Mivel a 25. hétre a magzat orrjáratai kezdenek tisztulni, ezeken a nyílásokon is gyakorolja már a légzést, s alakulnak a tüdejében lévő erek is. Erősödnek a csontok és a hátgerinc szerkezete is alakulóban van: eddigre összesen 150 ízület, 33 porckorong és 1000 ínszalag alkotja. Fogainak rügyei már termelik a dentint.

Mivel a baba már különbséget tud tenni az alapízek között, kóstolgatja magzatvizet is, amelyből napi három-négy litert fogyaszt el (ez 100 gramm tej tápértékével egyenlő). Ne csodálkozz hát, ha ütemes mozgást tapasztalsz belülről: ilyenkor csuklik a pici. Minél jobban érzékeli a külvilág és a tested zajait, annál jobban befolyásolja őt a te hangulatod is: ő is átveszi, ha izgatott, szomorú vagy boldog vagy. Mostanra jellemzően magzati pózban nyugszik a baba, mégpedig felhúzott térddel, karjait a mellkasára hajtva, kezeit ökölbe szorítva.

A cikk itt folytatódik.

MNO vezető hírek

Az észt, a libanoni és a luxemburgi miniszterelnök is gratulált, de cégvezetők is kifejezték elismerésüket. Tovább

3

Ezt Putyin jelentette be élő adásban, és bűncselekménynek nevezte a kijevi hatalom által elrendelt kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet. Tovább

2

Martonyi János új tárcavezetőként mutatta be a párizsi nagykövetet Laurent Fabius francia külügyminiszternek. Tovább

Kegyetlen anyák, félreértett nőiség, élethazugság. Hidas Juditot Hotel Havanna című első kötetéről kérdeztük. Tovább