A 26. hét

Hétről hétre - a terhesség

C.L., 2011. december 10., szombat 10:54, frissítve: szombat 10:54
A második trimeszter végére jellemző érzelmi hullámvasút és viszketés jelentkezése, de van jó hírünk is: a babád személyisége is alakulóban van. Ezen kívül már érzékeli a nappal és éjszaka váltakozását, és kifejlődött a szagérzékelése is.

Ha még nem tetted meg, a 26. hét végére itt az ideje a terhességi cukorbetegség kiszűrésének. A testedben (a hasad növekedésén kívül) egyre több változás történik: ne lepődj meg, ha viszketést, erős folyást vagy kontrollálhatatlan szeleket tapasztalsz, sőt, néha még önkéntelen vizeletürítés is történhet. Ezeket a természetes jelenségeket azért érdemes figyelemmel kísérni, mert nem mindig ártalmatlanok: a fokozott folyás például azonnali kezelést igényel, ha gyakori vizelési ingerrel, viszketéssel vagy égő érzéssel párosul, és a hasi bőrirritációra is jelezhet egyéb problémát (ha csalánkiütésre emlékeztet, akár a máj kóros működésével is összefügghet). Az önkéntelen vizeletvesztés ellen végezhetsz Kegel gyakorlatokat, és a hasadon a bőr feszülését érdemes valamilyen krémmel orvosolni (ez egyébként is ajánlatos a terhességi csíkok miatt).

A kisbabád a második trimeszter végére már 32 cm, akkora, mint egy szép szál uborka és súlya megközelítőleg 900 gramm. Hörgőcskéi tovább fejlődnek a héten és a retina fejlődése teljesem befejeződik, ami azt jelenti, hogy a szemecskéje is kialakult s a színe is nemsokára véglegessé válik. A babád pislog és érzékeli a fényt és a sötétséget odabenn, sőt, még könnyezni is tud. Már érzékeli a szagokat, ízeket és agyhullámai hasonlítanak egy újszülöttéhez: el tudja különíteni a hangokat egymástól, azaz a te beszédedet is felismeri.

A cikk továbbolvasásához kattintson ide.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés