Agglomeráció-lakóknak nem jár az akciós BKV-bérlet

családháló.hu, 2012. január 11., szerda 09:32, frissítve: szerda 09:32
Kedvezményes havi BKV-bérletet igényelhetnek a kisgyermekesek. A 3850 forintba kerülő bérletet ugyanakkor csak olyanok kaphatják meg, akik minimum ideiglenesen bejelentett budapesti lakcímmel rendelkeznek. Az agglomeráció lakói ki vannak zárva a kedvezményből.

Noha a fiatal családosok előszeretettel költöznek a főváros agglomerációjába, kisgyermekes BKV-bérletre nem jogosultak. Erről tájékoztatta lapunkat a BKV Zrt.

Csak az egyik szülő vagy nagyszülő
Mint közölték, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány szerint az a budapesti lakcímmel rendelkező személy jogosult a kisgyerekes bérlet használatára, aki terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS), gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozási segély (GYES) vagy gyermeknevelési támogatás (GYET) folyósításában részesül - tehát csak az egyik szülő vagy nagyszülő, aki a támogatásban részesül.

Az agglomerációban élők kiesnek
A Budapest vonzáskörzetében élők, ha nem rendelkeznek legalább ideiglenes budapesti lakcímmel, nem vehetik igénybe. Ennek a BKV tájékoztatása szerint az az oka, hogy a kedvezményt a Fővárosi Közgyűlés állapította meg, így a többi hasonló - tanuló és nyugdíjas - bérletkedvezménytől eltérően a kisgyerekes bérlet után a cég nem részesül árkiegészítésben (a tanulók és a nyugdíjasok által váltható bérletek után ugyanis az állam árkiegészítést fizet a szolgáltató részére).

Budapesti lakcímnek tekinthető a budapesti állandó lakhely, a budapesti tartózkodási hely ("ideiglenes lakcím") valamint ha lakcímként csak "Budapest" szerepel, vagy feltüntetésre kerül valamely kerület száma is (például kisgyerekkel anyaotthonban lakók esetében), de konkrét utca és házszám nélkül.

A kisgyerekes bérletre való jogosultságot (budapesti lakcím mellett) a juttatásokról a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet igazolni. A bemutatott határozat, vagy igazolás nem lehet régebbi 6 hónapnál.

A kisgyerekes bérlet bérletigazolvánnyal együtt használható. A bérletigazolvány érvényessége egy évig, de legfeljebb a juttatás folyósításának időtartamáig, vagy(ha a tartózkodási hely bejegyzése időkorláthoz van kötve) a tartózkodási hely bejegyzésénél szereplő időpontig tart. A felsorolt 3 határidő közül a legrövidebbet veszik figyelembe.
Az igazolvány a lejáratkor a jogosultság fennállása esetén meghosszabbítható, amelyhez a jogosultság ismételt igazolása szükséges.

Érvényesség
A KDNP kezdeményezésére létrehozott bérlet egyébként tetszőleges kezdőnappal váltható. Érvényes a jelölt kezdőnapon 0 órától a következő hónap kezdőnappal megegyező napon éjjel 2 óráig a BKV Zrt. járatain, villamoson, trolibuszon, földalattin, metrón, fogaskerekűn a vonalak teljes hosszán, autóbuszon, HÉV-en, valamint a MÁV meghatározott vonatain és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain Budapest közigazgatási határáig. Az első utazás megkezdése előtt az érvényes kisgyerekes-bérletigazolvány sorszámát tintával, olvashatóan, javítás nélkül be kell írni a bérletszelvény megfelelő rovatába.

Érvényességi táblázat.

Forrás: Családháló
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés