Amit mindig tudni akartunk a terhesség alatti és utáni szexről

családháló.hu, 2012. december 8., szombat 07:12
A szexualitás életünk egyik nagyon fontos része, ám a várandósság a szülés körüli időszakban meglehetősen sok új hatás éri az apát és az anyát, ami kihatással lehet hálószobai énünkre is. Most megtudhatják, hogyan!

A várandósság alatti és szülés utáni szexuális élettel kapcsolatos tapasztalatokat összesen 59, témába vágó tanulmány alapján válogatta össze az Apafüzet.hu szerzője. Most ezekből nyújtjuk át önöknek a legfontosabbakat:

A szex rizikó?

Nem gyakori, de előfordulhat, hogy a közösülés vagy az anya orgazmusa károsíthatja a magzatot. Ugyanakkor a szex fontos erőforrás mind a párkapcsolat, mind pedig az egyén számára. Ennek ellenére a fiatal anyák 68 százaléka arról számol be, hogy nőgyógyásza nem tájékoztatta őket a várandósság alatti szexuális életről, a fennmaradó réteg pedig általában korlátozó tanácsot kapott, s csak kevés orvos említett alternatívákat erre az időszakra. Pedig sok pár szeretne több információt kapni a várandósság alatti testi változásokról és a szülést követő szexről.

Ami változik:

A nők számára mind a várandósság, mind a szülés és az azt követő időszak tartogat a szexuális életet is befolyásoló fizikai változásokat. A várandósság alatt ilyen például a fokozott genitális vérbőség, az intenzívebb, esetenként görcsökkel kísért orgazmus, valamint a gyengébb hüvelyi összehúzódások. A szülés utáni első hetekben, valamint a szoptatás alatt a nők szexuális érzékenysége és az orgazmus intenzitása csökken, de 3 hónappal a szülés után (legkésőbb a szoptatás abbahagyása után) ezek a változások megszűnnek, sőt előfordulhat, hogy a nők orgazmusa intenzívebb lesz, mint volt. A nők egy része arról számol be, hogy 3-4 hónappal a szülés után hüvelyük még nem ugyanolyan, mint a szülés előtt, de a hüvelyi izmok edzése ezen segíthet.

Szex várandósan...

Míg az első és a harmadik trimeszterben általánosan csökken a női szexuális érdeklődés, a második trimeszterben nagyon változó képet mutat. A férfiak általában a második trimeszter végéig változatlanul aktívak, utána csökken az érdeklődésük. Ám a fizikai, gyengéd kontaktusra való igény ettől függetlenül megmarad az első két trimeszterben, sőt még fokozódhat is, azonban a várandósság hatodik hónapjától fokozatosan csökken. Jó tudni, hogy a hüvelyi stimuláció veszít fontosságából a második és harmadik harmadban, s a hagyományos pózokat gyakran felváltják az oldalt fekvő vagy a hátulról behatoló pozitúrák. A legtöbb pár általában a várandósság nyolcadik hónapjáig él szexuális életet, az utolsó közösülés a szülés előtt egy hónappal szokott történni. A nők 10 százaléka tartózkodik a szextől a gyermekvárás ideje alatt.

A legfőbb szexuális probléma terhesség alatt, hogy a párok attól tartanak, a közösülés árt a magzatnak, de a férfiak sokkal gátlásosabbak ezen a területen. A harmadik trimeszterben a nők jelentős hányada orgazmust követő méhösszehúzódásoktól, pozíciós nehézségektől is szenved, és sokan úgy érzik, kevésbé vonzóak, vagy stresszelnek párjuk kielégülése miatt. Pedig a házastársi kapcsolat minősége mindkét nemnél függ a várandósság alatti szexuális kielégültségtől, s a nők jelentős hányada úgy véli, a nehézségek ellenére rendszeresen szeretkezni kellene az egész várandósság alatt.

...és szülés után

A szülés után lassan újra növekedni kezd a nők szexuális érdeklődése, de a 3-4. hónapban még mindig kisebb, mint a gyermekvárás kezdete előtt. Később egyénenként eltérően alakul a dolog, de sokan arról számolnak be, hogy a várandósság előtti szokásokhoz képest jóval kevesebb a szexuális érintkezés, és gyakran jelentkeznek problémák az ágyban. Ezt vizsgálatok is alátámasztották: a házastársi elégedettség jelentősen csökken az első gyermek születése után. A legtöbb pár átlagosan a szülés után 6-8 héttel folytatja a szexuális életet, de ez kultúránként változó. Érdekes, hogy a behatolás nélküli együttlétet sokan már a szülést követő 2. héten újrakezdik, de ekkor csupán a nők fele jut el az orgazmusig. Az első női orgazmus átlagosan a szülést követő 7. héten következik be. A közösülés gyakorisága a legtöbb párnál csökken a szülést követő első évben: a szülést követő 6-12 hónapban a szexuális fogékonyság csökken a nők 40-50 százalékánál, és az apák 20 százalékánál.

Mindössze a nők 14 százaléka és a férfiak 12 százaléka állítja, hogy nincsenek szexuális gondjai szülés után. Sokan tartanak az újrakezdéstől, a nők több mint fele pedig fájdalmat tapasztal a szülést követő közösülésekkor, miközben nagy százalékuk aggódik párjuk szexuális kielégülése miatt. A fogamzásgátlással és az anyatej folyásával is sokaknak van gondja ebben az időszakban, a párok legalább egyharmadánál a szexuális problémák rosszabbodnak, és leghangsúlyosabbak 3-4 évvel a szülést követően. De az anyák egynegyede arról számol be, hogy szexuális életük megélénkült a szülést követően.

Egyéb befolyásoló tényezők

A várandósság alatti és utáni mentális tünetek természetesen kihatással vannak egy pár szexualitására, mint ahogyan az is, hogy mennyire hosszú ideig próbált egy pár teherbe esni. Az sem meglepő, hogy azok a nők, akik a várandósság alatt tünetmentesek vagy kevés kellemetlenséggel találkoznak, gyakrabban szeretkeznek, és partnereik is elégedettebbek a várandósság alatt és után. A különböző forrásokból kapott tanácsok általában pozitív hatással vannak a szexualitásra, ahogyan a szoptatás abbahagyása is. Általánosságban elmondható, hogy az örömteli szexuális aktivitás a várandósság alatti és utáni időszakban jó hatással van magára a párkapcsolatra is. Azok a párok, akiknél zökkenőmentesebb volt ez a periódus, gyengédség és kommunikáció szempontjából is jobbnak, stabilabbnak értékelik kapcsolatukat.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés