Apák, akiknek szívesen lennél a gyereke

családháló.hu

2012. április 11., szerda 13:47, frissítve: szerda 13:51

Nehéz, és mindenképp szubjektív kérdés, hogy milyen is apának lenni, ad absurdum milyen a jó apa. Míg a nők esetében a „jó anyaság” egy biológiai szükségszerűség velejárójaként, illetve az abból levezethető társadalmi elvárások alapján definiálható, addig az apa szerepe (néha még a ténye is…) szubjektívabb szempontokat követ. Anya az, aki megszüli a gyereket (függetlenül attól, hova kerül utána a gyerek), és anya az is, aki nevel egy gyereket, anyaságuk eköré a cselekedet köré összpontosul. Apa az, aki egy anya mellett van, részt vesz a nevelésben, és tradicionálisan fő részt vállal a családfenntartásban.

Emancipáció ide vagy oda, a férfihez hozzáragadt a macsóság, a rettenthetetlenség és a falkavezérség, legyen az az élet bármely területére értendő. A női egyenjogúság talán annyit finomított a dolgon, hogy már értékeljük, ha egy férfi gyengéd, és családszerető, vagyis „jó apa”.
Jöjjön tehát egy válogatás, amelyben különféle kategóriák ha nem is legjobbjai, de legkiemelkedőbbjei találhatóak, akiken keresztül talán közelebb juthatunk az apaság mibenlétéhez.

1.    Sorozatok legjobb apukája – Jack „Kőkemény” Bauer (Kiefer Sutherland)

A méltán nagy sikernek örvendő „24” című sorozat főszereplője családjának lenni nem egy álom. Persze biztos jó, ha egy olyan ember vigyáz ránk a szürke hétköznapokban, aki egyébként 24 óra alatt vág haza egy komplett terrorista bandát, és mellesleg a világot is megmenti, de a család maga ezzel párhuzamosan szinte folyamatosan életveszélyben van. A feleségét megölték, lányát több ízben elrabolták, hát, nem túl fényes statisztika egy apának, de ott a megmagyarázhatatlan faktor: lányának, zaklatott viszonyuk ellenére is, talán az egyedüliként megmaradtság miatt mégis ő a Tökéletes Apuka.

A cikk továbbolvasásához kattints ide.