2014. április 17., Rudolf napja

Elhunyt Christa Wolf

WL
Forrás: MTI
2011. december 01., csütörtök 17:33
Elhunyt Christa Wolf német író. A háború utáni időszak egyik legfontosabb német szerzője csütörtökön, 82 éves korában halt meg.

Legjelentősebb művei közé tartoznak többek között a Magyarországon is megjelent Kasszandra, a Kettészelt ég, a Ki volt Christa T.?, az Üzemzavar és a Visszaperelt emlékezet.

Utolsó műve Stadt der Engel oder the Overcoat of Dr. Freud címmel jelent meg 2010-ben.

Bár kritikusan szemlélte, Wolf hű maradt az NDK-hoz és a Német Szocialista Egységpárthoz (SED) is. Mind a kelet-, mind a nyugat-németországi olvasók számára kapaszkodót jelentettek írásai.

Wolf számos irodalmi díjat kapott, többek között Heinrich Mann-díjat, Georg Büchner-díjat és Nelly Sachs irodalmi díjat.

2010-ben neki ítélték oda a Thomas Mann-díjat is. „Wolf olyan írónő, akinek szavai határon innen és túl is sokat jelentettek és jelentenek ma is” – méltatta akkor a díjazottat Peter Gülke karmester és zenetudós.

MNO vezető hírek

1

Újabb lövöldözés volt egy belügyi laktanyánál. Washington szerint Moszkva a felelős. Tovább

1

Akár minden ötödik mandátumot szélsőséges erők szerezhetnek meg az Európai Parlamentben. Tovább

2

A spanyol rendőrség gyanúja szerint Andalúziában több tízmillió eurót sikkasztottak el szakmai képzések finanszírozására szánt állami pénzekből – jelentette szerdán több spanyol napilap. Tovább

11

Jelen formájában nem megy tovább az összefogás – ismerte el az InfoRádióban a sokat bírált pártelnök. Tovább