2014. április 19., Emma napja

Győrfi Pál: „A kisfiam Minimaxot néz helyettem”

Bencze Áron
Forrás: Családháló
2012. június 04., hétfő 08:40
Közel egy évtizede napi szinten láthatjuk a tévében és hallhatjuk a rádióban, jelenlegi feleségét mégsem merte megszólítani. A hét minden napján dolgozik, és „rengeteg gyermek édesapja”. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője mesélt élete mindennapjairól.

- A híradós műsorvezetők mellett talán téged láthatunk leggyakrabban a televízió képernyőjén. Emlékszel még életed első interjújára?

- Régen történt, 9 évvel ezelőtt. Akkoriban még a Róbert Károly körúti nagy épületünkben volt az irodám, és vártam a megbeszélt telefonhívást. Ha jól emlékszem, éppen a Népszabadság állított össze egy anyagot a balesetekről. Az interjú után végighívtam a rokonokat és ismerősöket, hogy benne leszek az újságban, én magam is több példányt vettem belőle. Ezt követően valóban alaposan felgyorsultak az események: ahogy a sajtó is érzékelte, hogy van a Mentőszolgálatnál egy erre a célra kijelölt ember, egyre gyakrabban éltek a lehetőséggel. Egy biztos, ha kisfiam meglát, már különösebben füle botját sem mozdítja a hangomra, inkább átkapcsol a Minimaxra.

- Az utakon minden nap rengeteg borzalom történik, és erről minden nap hallunk is. Hogy bírod ezt a strapát?

- Nyilván rengeteg ember van, akinek stresszes a munkája, tehát ez a helyzet nem csak rám jellemző. Hosszú távon rendkívül fontos, hogy szeresse az ember, azt, amit csinál. A Mentőszolgálat képviselete egy gyermekkori vonzalom eredménye, és egyáltalán nem élem meg tragédiaként, ha egy munkaszüneti napon kell interjút adnom. A munkám a magánéletem része. Természetesen mióta ”rengeteg gyermekem van”, szám szerint három, nehéz összeegyeztetni a kettőt. Kizárólag a feleségemnek tudok gratulálni, hogy ezt a helyzetet ilyen jól tolerálja, és érzi, teret kell engednie ennek az ambíciómnak is.

- Városi legenda vagy valóság, hogy Hozzátok járnak ki a tévéstábok?

- Egy konszenzus eredménye, hiszen nincsen egyetlen olyan hétvégi nap sem, hogy ne kellene 2-3 híradós anyagot elkészíteni. Korábban hosszú-hosszú éveken keresztül úgy zajlott, hogy amikor televíziósok bejelentették az igényt, akkor szombat délután vagy éppen vasárnap délelőtt otthagytam a családot, felvettem egy kameraképes ruhát és bementem a Markó utcába. Aztán valamelyik stáb jelezte: számukra teljesen mindegy, hol készítik el az anyagot, ezért nyugodtan találkozhatunk a lakás közelében is. Éltem a lehetőséggel…

- Ahogy számtalan káros szokással is. Manapság is szerves része életednek a dohányzás és a kávé?

- Mindig azzal hitegettem magam, hogy nem dohányzom. Azonban egyre gyakrabban fogadtam el, ha megkínáltak egy szál cigivel, különösen az ízesített szivarkákkal lehetett elcsábítani. Rájöttem, az, amit csinálok egyenlő a dohányzással. Váloztatni akartam, ami egyet jelentett nálam azzal, hogy nullára redukáltam a mennyiséget. A kávéval már nem voltam ennyire totális, mert 1-2 csészényi ma is lecsúszik, de koránt sem annyi, mint korábban, amikor gyakorlatilag ez volt az egyetlen folyadék, amit ittam. Emellett a testmozgás is egyre fontosabb számomra, minden második nap ellátogatok a konditeremben. Ez természetesen nem jelent komoly testépítést, de határozottan jobban érzem magam, mint három évvel ezelőtt.

- Állítólag a feleséged egy e-mailen keresztül vette fel Veled a kapcsolatot. Ez tényleg így történt?

- A Magyarországi Szóvivők Egyesületének képviseletében indultam egy autóversenyen, ami elsősorban társadalmi esemény volt, borvidékeket érintő országos autós túra. Itt ismerkedtem meg a jelenlegi feleségemmel, akihez akkor még nem mertem közeledni, mert nagyon szép nő volt. Csak nézegettem. Később komoly kísérletet tettem arra, hogy bepótoljam a gyávaságom, és megtaláljam. Miután ügyvéd volt, még a jogi almanachot is elővettem, hátha megtalálom a nevét. Csakhogy a kutatómunka alatt jelzett a levelező rendszerem, és egy e-mailt kaptam tőle, amiben a versenyről érdeklődött. Mindezt egyértelmű kapcsolatfelvételként értékeltem. Felbátorodtam, és a következő lépés az esküvő, majd az első, végül a második gyerek volt.

- Előző házasságodból is van még egy fiad. Vele milyen a viszonyod?

- Dániel 15 éves, és megpróbálom objektíven értékelni: egy csodálatos gyermek. Vele az én hibámból adódóan sosem éltünk együtt, mégis mindvégig jó volt a kapcsolatunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy már gimnáziumba jár. A második hétvégés apuka azért egy hendikeppes szerep, de barátként kezeljük egymást, és mindig megtaláljuk a megoldást bajban.

- A kicsikkel viszont együtt élsz. Mennyiben változtatta meg életed az érkezésük?

- Igyekszem minél több időt velük tölteni, de ennél is fontosabb az együtt töltött idő intenzitása is. A picivel az a komoly apa-lánya kapcsolat még nem alakult ki, hiszen 9 hónapos, ráadásul egy picit lustább a kortársainál, főleg a mozgása. Ugyanakkor teljesen újszerű érzés egy kislánnyal foglalkozni. Ádám fiam 3 éves lesz, és valami elképesztő, mennyire szeretem őt és mennyi mindent tanulok tőle.

- A feleséged a tévében egyszer azt nyilatkozta, romantikus alkat vagy…

- Azt hiszem azt a műsort nézted, amikor úgy fogalmazott, szinte minden nap ékszerekkel lepem meg. Valószínűleg az emberek elgondolkoztak azon, az egészségügyben mégis milyen jól lehet keresni, pedig a valóság mindössze az, hogy a Markó utca környékén volt egy bizsuárus, ahol 500 forintos egységáron rengeteg mütyürt lehetett kapni. De ettől függetlenül sem áll távol tőlem az érzelmek kimutatása!

MNO vezető hírek

Kövér László beszélt házelnöki pozíciójáról és a kormány előtt álló feladatokról is, valamint rámutatott: a baloldalnak el kell döntenie, hogy szélsőségekkel kacérkodik, vagy nemzeti baloldal lesz-e. Tovább

Nincs más boldogság, mint az, ami a szeretetből fakad – mondta szentbeszédében a bíboros a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában. Tovább

A párizsi BL-negyeddöntőben elért 28–26-os győzelemmel a fele utat megtette a mennyország felé a Veszprém. Tovább

1

A Szeged–Nagyvárad–Bor–Szabadka–Abda útvonalat szeptemberben járják be a holokauszt-emlékév programjaként. Tovább