„Csináltam néha ostobaságokat, és ha bárkit megsértettem vagy megbántottam, akkor természetes bocsánatot kérek” – mondta Romney, reagálva a The Washington Post írására az 1965-ben történt incidensről. Romney ekkor 18 éves volt, az eset pedig egy michigani elit középiskolában történt.

A lap szerint Romney diákként leteperte melegnek vélt egyik diáktársát, majd levágta a haját. Diákként időnként túllépte a határt, és „csínytevései” a homoszexuálisnak gondolt diákokkal szembeni aljas tettekké fajultak – írta a lap.

A republikánus politikus bocsánatkérése egy nappal az után hangzott el, hogy Barack Obama bejelentette: támogatja az egyneműek házasságkötését. Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok engedélyezése mellett.

Az elnöki bejelentés előtt Romney egyértelművé tette, hogy ellenzi a melegházasságot engedélyezését. A republikánusok között mérsékeltként számon tartott politikus kijelentette, hogy nem támogatja az azonos neműek házasságát, de még a homoszexuálisok úgynevezett polgári partneri viszonyát sem engedélyezné, ha az csak nevében különbözik a házasság intézményétől.

A Washington Post írása után azonban Romney arra kényszerül, hogy eloszlassa azt a képzetet, hogy fiatalként intoleráns és erőszakos volt. „Középiskolás koromban sokszor résztvevője voltam a tivornyáknak és csínytevéseknek, amelyek olykor túl messzire mehettek” – mondta Romney.

A lap írása felveti azt a kérdést, jogos-e azon vitázni, hogy egy elnökjelölt mit tett közel fél évszázaddal ezelőtt, középiskolásként. Mindenesetre kellemetlen lehet Mitt Romney számára a cikk megjelenése egy olyan időpontban, amikor az újságok címlapjait Obama bejelentése uralja.