2014. április 17., Rudolf napja

Iskolai megalázásért kért bocsánatot Romney

TT
Forrás: MTI
2012. május 11., péntek 09:30
Bocsánatkérésre kényszerült Mitt Romney, az amerikai elnökválasztás legesélyesebb republikánus párti jelöltje csütörtökön, miután egy lap megírta, hogy 47 évvel ezelőtt középiskolásként többedmagával bántalmazott egy homoszexuális diákot.

„Csináltam néha ostobaságokat, és ha bárkit megsértettem vagy megbántottam, akkor természetes bocsánatot kérek” – mondta Romney, reagálva a The Washington Post írására az 1965-ben történt incidensről. Romney ekkor 18 éves volt, az eset pedig egy michigani elit középiskolában történt.

A lap szerint Romney diákként leteperte melegnek vélt egyik diáktársát, majd levágta a haját. Diákként időnként túllépte a határt, és „csínytevései” a homoszexuálisnak gondolt diákokkal szembeni aljas tettekké fajultak – írta a lap.

A republikánus politikus bocsánatkérése egy nappal az után hangzott el, hogy Barack Obama bejelentette: támogatja az egyneműek házasságkötését. Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki nyilvánosan állást foglalt a melegházasságok engedélyezése mellett.

Az elnöki bejelentés előtt Romney egyértelművé tette, hogy ellenzi a melegházasságot engedélyezését. A republikánusok között mérsékeltként számon tartott politikus kijelentette, hogy nem támogatja az azonos neműek házasságát, de még a homoszexuálisok úgynevezett polgári partneri viszonyát sem engedélyezné, ha az csak nevében különbözik a házasság intézményétől.

A Washington Post írása után azonban Romney arra kényszerül, hogy eloszlassa azt a képzetet, hogy fiatalként intoleráns és erőszakos volt. „Középiskolás koromban sokszor résztvevője voltam a tivornyáknak és csínytevéseknek, amelyek olykor túl messzire mehettek” – mondta Romney.

A lap írása felveti azt a kérdést, jogos-e azon vitázni, hogy egy elnökjelölt mit tett közel fél évszázaddal ezelőtt, középiskolásként. Mindenesetre kellemetlen lehet Mitt Romney számára a cikk megjelenése egy olyan időpontban, amikor az újságok címlapjait Obama bejelentése uralja.

MNO vezető hírek

1

Újabb lövöldözés volt egy belügyi laktanyánál. Washington szerint Moszkva a felelős. Tovább

1

Akár minden ötödik mandátumot szélsőséges erők szerezhetnek meg az Európai Parlamentben. Tovább

2

A spanyol rendőrség gyanúja szerint Andalúziában több tízmillió eurót sikkasztottak el szakmai képzések finanszírozására szánt állami pénzekből – jelentette szerdán több spanyol napilap. Tovább

11

Jelen formájában nem megy tovább az összefogás – ismerte el az InfoRádióban a sokat bírált pártelnök. Tovább