Káromkodás: hogyan kezeljük?

Gyarmati Orsolya, 2012. április 16., hétfő 11:03, frissítve: hétfő 11:05
Vannak olyan szülők, akik különböző büntetések kilátásba helyezésével tiltják meg gyereküknek, hogy még egyszer csúnya szót ejtsenek ki a szájukon, míg mások bizonyos keretek között engedélyezik, hogy a gyerekek nem túl szalonképes kifejezéseket használjanak. Következzen néhány tipp, amely segíthet ennek a problémának a kezelésében.

Nem csúnya szó

Nem igazán jó, ha azt mondjuk a gyereknek, hogy valamit soha nem ejthet ki a száján, vagy hogy az adott szó nagyon csúnya. A megtiltott kifejezések listája nagyon hosszú lehet, ráadásul nincs annál nagyobb következetlenség, mint hogy a gyerekre minden egyes szóért rászólunk, miközben néhányat mi magunk is használunk időnként...

Tanítási kontextus

Próbáljuk meg elmagyarázni, melyik szó mikor és miért alkalmazható és milyen helyzetekben, illetve szövegkörnyezetben nem javasolt a használata. Például lehet viccelni azzal, hogy valaki tökfej, ha az illető mondjuk egy jó barát, vagy éppen a szülő, de ugyanezt nem mondhatja a gyerkőc olyan embernek, akit alig ismer, vagy akivel nincs túl jóban.

Koncentráljunk a kapcsolatra!

Beszéljünk arról, miért káromkodnak az emberek és hogy ez milyen érzéseket kelthet másokban. Ha jobban belegondolunk, ha egy szónak nem tudjuk a jelentését, semmit nem jelent számunkra. Ha a gyerekünk csúnyán beszél velünk, próbáljunk meg valahogy így reagálni: “Hm, nem volt jó érzés ezt hallani, nem igazán tetszett. “ Ha agresszívan beszél egy másik gyerekkel, próbáljuk meg így: “Kíváncsi vagyok, milyen érzés volt neki ezt a szót hallania? Kérdezzük meg tőle!”

Nézzünk a felszín alá!

Mindig gondolkozzunk el rajta, mit is próbál a gyerek kifejezni a csúnya szavak használata segítségével? Dühös valamiért? Kérdezzük az érzéseiről ahelyett, hogy megbüntetnénk! Csak a feszültségét próbálja kiadni a csúnya viccek mesélésével? Találjunk valami olyan tevékenységet számára, ahol kiengedheti a gőzt!

Maradjunk semlegesek

A gyerekek szeretik tesztelni, hogy mivel milyen reakciót váltanak ki belőlünk, szülőkből. Ha normális mederbe akarjuk terelni a káromkodást, ne kezdjünk sem hangosan kacagni, ha a gyerek csúnyát mond, sem hatalmas szemeket meresztve lélegzet után kapkodni!

És mi hogy beszélünk?

Legyünk őszinték: időnként a mi nyelvünk is megbotlik. Természetesen az nem baj, ha egy csúnya szót azért mondunk ki, hogy elmagyarázzuk a jelentését. Ugyanakkor nem árt megvizsgálnunk saját nyelvhasználati szokásainkat, valamint azt, hogy a különböző médiumokból mik ragadhatnak a gyerekre.

Ne görcsöljünk rá túlságosan a témára!

A gyerekeink a mi segítségünkkel ismerik meg a világot. Ne aggódjunk túlságosan az időnként elhangzó, számunkra kevéssé tetsző kifejezések miatt. Ha odafigyelünk arra, hogy megértessük a gyerekkel, mit és miért használjon, s mindezt humorérzékkel kezeljük, nagy gond nem lehet belőle!

Forrás: Családháló
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés