Katonáit érte támadás, de Pakisztán nem vesz részt a vizsgálatokban

PR

2011. december 3., szombat 11:30

Pakisztán nem akar részt venni az egyik afganisztáni határőrposztját ért NATO-támadás kivizsgálásában – közölte Washingtonban pénteken este (helyi idő szerint) az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Pakisztáni tisztségviselők engedélyt adtak a NATO szombat hajnali támadására az afganisztáni–pakisztáni határon, nem tudván, hogy saját embereik is a térségben tartózkodnak – adta hírül amerikai értesülésekre hivatkozva pénteken a The Wall Street Journal című napilap hírportálja.

„Egyelőre úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt” – mondta George Little szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok üdvözölné a pakisztáni részvételt a múlt hét szombaton történt, 24 pakisztáni katona halálát okozó téves támadás vizsgálatában. „A pakisztáni felet természetesen felkértük az együttműködésre, amely meggyőződésünk szerint fontos lenne” – mondta a Pentagon szóvivője, hangoztatva, hogy a Pakisztánhoz fűződő viszony továbbra is fontos Washington számára.

A pakisztáni hadsereg vezérkari főnökének, Asfak Kajani tábornoknak arra a fenyegetésére, hogy csapataik viszonozni fogják a tüzet, ha újabb NATO-támadás érné őket, a Pentagon nem kívánt reagálni. Iszlámábád a NATO tragikus kimenetelű támadása után úgy határozott, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden megállapodását. Ennek részeként már szombaton lezárták az afganisztáni NATO-erők két legfontosabb utánpótlási útvonalát. Pakisztán emellett közölte, hogy nem vesz részt a december 5-ére Bonnba tervezett nemzetközi Afganisztán-konferencián.

Az incidens pontos körülményei egyelőre nem ismeretesek. A The Wall Street Journal című amerikai napilap pénteken azt jelentette, hogy a pakisztáni hadseregnek tudnia kellett a készülő támadásról, iszlámábádi tisztségviselők azonban azonnal cáfolták ezt a jelentést.

Forrás: MTI