Kisdedkortól jön a kísérletezés

Csecsemőtáplálás III. rész

családháló.hu

2011. december 7., szerda 10:57

A fejlődés és a növekedés csecsemőkorban a legintenzívebb. Ebben az életszakaszban a tápanyagigény az anyatejből biztosított (kivéve, ha az anyatejes táplálás akadályozott). Hat hónapos kortól kezdődik a hozzátáplálás időszaka.

A kisdedkorba érve a fejlődés üteme lelassul. Az ételek passzív elfogadása helyett inkább a kísérletezés jellemző. Játszanak az ételekkel, felfedezik az ízeket, saját kezecskéjüket, szájukat. Az ízlésük hamar változik, egyik nap még elutasítják, majd megszeretik ugyanazt az ételt. A fogak növekedése ronthatja a gyermekek étvágyát, étkezési kedvét. Mindig érdemes elmondani, hogy nem lehet elég korán elkezdeni az egészséges táplálkozásra nevelést-szoktatást.

Ebben a korszakban alakul ki a gyermekek alap íz preferenciájuk, ezért nagyon fontos, hogy ne szoktassuk őket hozzá a túl sós és édes ízekhez. A táplálkozási habitust az étkezés rendjét, az evőeszközök használatát mind-mind meg kell tanulniuk, ami természetesen időigényes folyamat. Legyünk türelmesek és ne erőltessünk semmit gyermekünkre!

A cikk továbbolvasásához kattintson ide.