Korhatáros filmek, korhatár alattiaknak?

mateca

2012. január 4., szerda 12:55

A mozifilmek mellett mára már megszokott módon feltüntetik, hogy hány éves kor felettieknek ajánlják az adott előadás megtekintését. A besorolást a filmforgalmazó és a megfelelő hatóság komoly munkával végzi el. Ám mindez a gyakorlatban csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. A kérdés csak az, hogy kinek is kell ezt betartania?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy ki végzi a filmek korhatár szerinti besorolását. A Nemzeti
Média- és Hírközlési Hatóság Szóvivői Irodájának (NMHH ) tájékoztatása szerint, a hazánkban forgalomba kerülő filmalkotásokat, a kiskorúak egészséges szellemi és lelki fejlődésének érdekében, a Nemzeti Filmiroda, Korhatár Bizottsága sorolhatja kategóriákba. Pontosabban szólva, a Korhatár Bizottság egy bizottsági ülés keretében javaslatot tesz a filmalkotás besorolására. Arról, hogy végül a korhatár hogyan, milyen formában és méretben jelenjen meg a filmtörvény rendelkezik.

A filmtörvény módosítását azonban jelenleg is tárgyalja a parlament. Eszerint változásokra számíthatunk 2012. január 1-jével, az indítvány ugyanis mozgóképszakmai hatóságként az NMHH-t nevezi meg, vagyis ide kerülhet a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól a Nemzeti Filmiroda, amelynek vezetőjét az NMHH elnöke nevezi ki határozatlan időre. A szervezet feladata lesz a tervek szerint, a többi közt a filmalkotások besorolása a kiskorúak védelme érdekében, illetve szankciók alkalmazása a besorolási szabályok megsértése esetén.

Mindebből kitűnhet, hogy a hatóság igen komolyan veszi a kategóriákba sorolást és szigorú szabályokat alkalmaz a filmalkotások terjesztőire. Ez a szigor ugyanakkor csak addig terjed, hogy a korhatár jelzések megjelenjenek számunkra jól láthatóan. Mégis azt tapasztalhatjuk, hogy korhatár alattiak, minden probléma nélkül tekinthetik meg a számukra nem ajánlott tartalmakat a mozikban. A kérdés kulcsa az ajánlás. Ugyanis mindezen előírások addig kötelezőek, amíg el nem jutnak hozzánk, a mozi jegypénztáránál állva azonban a döntéshez csak ajánlást kapunk.

Cikkünk itt folytatódik.