Lábhajtány – újjáéled a sínbicikli?

Czefernek Léna

2012. július 16., hétfő 15:59, frissítve: kedd 11:19

Lábhajtány, kerékhajtány, sínbicikli, railbike - egy találmány, amely nemhogy veszített volna népszerűségéből, napjainkban reneszánszát éli. Használják sportemberek és családosok, kiránduláshoz, szórakozáshoz és edzéshez egyaránt. Nem kell hozzá más, csupán néhány elhagyatott nyomvonal...és egy kis vállalkozó kedv - no meg hogy az ember Kanadában vagy Közép-Burgenlandban éljen.

Külföldön egyre több helyen divat a "sínbicikli" vagy lábhajtány, amelynek különböző felhasználási módja mellett közös tulajdonsága, hogy használaton kívüli vasúti síneken alakítanak ki biciklizésre alkalmas terepet.

A Budapesti Közlekedési Központtól azt a választ kaptuk, hogy nem terveznek ilyen beruházást, külföldön is általában kirándulóhelyek sajátja a biciklis hajtányozás. Azt is megtudtuk, Magyarországon a Szilvásváradtól északra fekvő vasútvonalon tervezik hasonló szolgáltatás bevezetését, mely a burgenlandi modellen alapul.

Egyébként aki szemfüles módon bújja a netet, és keresi a sínbiciklizés lehetőségét, annak nem kell egész Burgerlandig szaladnia. Magyarországon ugyanis hasonló kezdeményezés Királyréten van még, ahol egy 750 méteres sínbicikli pálya szórakoztatja a kirándulókat.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják el.