2014. április 24., György napja

Lányok, vigyázat!

családháló.hu

2012. április 22., 19:07
Húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, amikor a szervezetben ártalmas mennyiségben elszaporodnak kórokozó mikroorganizmusok. A köznyelv felfázásnak nevezi ezt a betegséget, azonban fontos tudni, hogy húgyúti fertőzés nem feltétlenül hideg, nedves helyen szedhető össze. A fertőzések 90 százalékában ugyanis az E. coli baktérium okozza a megbetegedést.

A húgyúti fertőzés mindkét nem és minden korosztály számára veszélyes lehet. A kislányok és felnőtt nők azonban anatómiai okokból veszélyeztetettebbek. Különösen fontos, hogy a várandós kismamák ilyen jellegű panaszokkal minél hamarabb felkeressék orvosukat, hiszen a terhesség megnöveli a húgyúti fertőzések kockázatát.

Tünetei

Talán ez az egyik legkellemetlenebb betegség. Tünete lehet fájdalmas vizelés, égető érzés vizeletürítés után, alhasi vagy hólyagtáji fájdalom, gyakori vizelési inger, kóros, véres vizelet, láz.

Mint minden betegségnél, itt is elengedhetetlenül fontos a diagnózis gyors és pontos felállítása, hiszen a húgyúti fertőzésnek komoly szövődményei is lehetnek: vesemedence-gyulladás, vesekő, cukorbetegség.

Fontos a vizeletvizsgálat, lehetőleg tenyésztéssel egybekötve.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

MNO vezető hírek

Hosszúra nyúló tavaszi-nyári parlamenti ülésszakra számít a fideszes Gulyás Gergely. Tovább

3

A Híradó úgy tudja, hogy lemondott a főpolgármesteri jelöltségről Horváth Csaba. Tovább

6

Kijev az Egyesült Államok „jelentős” támogatásában bízik az orosz agresszió fokozódása esetén. Tovább

Most először fesztivál kapta a könnyűzenei produkció Artisjus-díját. Életműdíjas Lerch István és Bereményi Géza. Tovább