Lányok, vigyázat!

családháló.hu

2012. április 22., vasárnap 19:07, frissítve: vasárnap 19:09

Húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, amikor a szervezetben ártalmas mennyiségben elszaporodnak kórokozó mikroorganizmusok. A köznyelv felfázásnak nevezi ezt a betegséget, azonban fontos tudni, hogy húgyúti fertőzés nem feltétlenül hideg, nedves helyen szedhető össze. A fertőzések 90 százalékában ugyanis az E. coli baktérium okozza a megbetegedést.

A húgyúti fertőzés mindkét nem és minden korosztály számára veszélyes lehet. A kislányok és felnőtt nők azonban anatómiai okokból veszélyeztetettebbek. Különösen fontos, hogy a várandós kismamák ilyen jellegű panaszokkal minél hamarabb felkeressék orvosukat, hiszen a terhesség megnöveli a húgyúti fertőzések kockázatát.

Tünetei

Talán ez az egyik legkellemetlenebb betegség. Tünete lehet fájdalmas vizelés, égető érzés vizeletürítés után, alhasi vagy hólyagtáji fájdalom, gyakori vizelési inger, kóros, véres vizelet, láz.

Mint minden betegségnél, itt is elengedhetetlenül fontos a diagnózis gyors és pontos felállítása, hiszen a húgyúti fertőzésnek komoly szövődményei is lehetnek: vesemedence-gyulladás, vesekő, cukorbetegség.

Fontos a vizeletvizsgálat, lehetőleg tenyésztéssel egybekötve.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.