Megtalálják az elhízás okát?

BL, 2011. december 14., szerda 22:44, frissítve: szerda 22:44
A Borneó szigetén élő orangutánok étkezési szokásainak – köztük a bizonyos időközönként jelentkező túlevésnek – a vizsgálata segíthet megérteni az emberi elhízás és a táplálkozási rendellenességek okait – állítják amerikai szakemberek.

„Az orangutánok rendkívül érdekes mintaként szolgálnak az emberi elhízás tanulmányozására, mivel ez az egyetlen majomfaj, és valószínűleg az egyetlen nem emberi főemlős a vadonban, amely képes zsírt elraktározni” – mondta Erin Vogel, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem evolúciós antropológiával foglalkozó szakembere.

A Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmány készítésekor Vogel és kollégái a borneói orangutánok öt év alatt begyűjtött vizeletmintáit elemezték. A szakember szerint a Borneó szigetéhez hasonló, kihívásokkal teli környezetben élő orangutánok képesek hasznot húzni a gyümölcsben gazdag időszakokból, amikor a fák gyümölcshozamának 80 százaléka elérhetővé válik a számukra.

„Ilyenkor csak esznek, esznek, és persze jól elhíznak” – magyarázta. Aztán jönnek a gyümölcsben szegény periódusok, amelyek akár nyolc évig is elhúzódhatnak. Ahogy a táplálékforrás egyre szűkösebbé válik, az orangutánok elkezdik beiktatni az étrendjükbe a fakérget és a leveleket is a túlélés érdekében. Ezen időszak során a kutatócsoport változást észlelt az emlősök vizeletében is.

Először a zsíranyagcsere melléktermékeként jelentkező ketont fedezték fel az ínséges időszakból származó mintákban. „Ez azt mutatja, hogy elkezdték elégetni a zsírt az energianyerés érdekében.” Később a nitrogénizotópok szintje is megemelkedett a vizeletben, amely az izomsejtek leépülését jelzi, ez szintén fehérje- és energianyerést szolgál.

„Muszáj energiát nyerniük valahonnan, ezért elkezdik felemészteni a saját testszöveteiket. Ugyanez a folyamat figyelhető meg a rendkívül elszegényedett emberek vagy az anorexiától szenvedők esetében is” – mondta Vogel, aki szerint a tanulmány megmutatja, hogy az orangutánok miként képesek hasznot húzni a zsírraktározási képességükből a túlélésük érdekében. Mint hozzátette: „Nekünk, embereknek is megvan ugyanez a lenyűgöző képességünk, habár manapság a legtöbben már azt kívánják, bárcsak ne lenne.”

Az orangutánok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Ma már mindössze 50 ezer példányuk él Borneón és 7300 Szumátra szigetén: a világ két olyan pontján, ahol ezek az emlősök még vadon élnek.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
  1. 12:54
  2. 12:52
  3. 12:50
  4. 12:46
  5. 12:43
  6. 12:33
  7. 12:29
  8. 12:29
  9. 12:28
  10. 12:26
  11. 12:25
  12. 12:16
  13. 12:15
  14. 12:02
  15. 11:58
  16. 11:49
  17. 11:42
  18. 11:36
  19. 11:28
  20. 11:20
  21. 11:16
  22. 11:12
  23. 11:05
  24. 11:05
  25. 11:02
  26. 10:53
  27. 10:52
  28. 10:44
  29. 10:38
  30. 10:36
  31. 10:20
  32. 10:09
  33. 10:01
  34. 10:00
  35. 09:47
  36. 09:35
  37. 09:34
  38. 09:33
  39. 09:30
  40. 09:25
  41. 09:20
  42. 09:20
  43. 09:15
  44. 09:10
  45. 09:06
  46. 08:59
  47. 08:53
  48. 08:42
  49. 08:37
  50. 08:29
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása