Modern népbetegség – a lábgomba

családháló.hu

2012. augusztus 19., vasárnap 11:51, frissítve: vasárnap 11:54

Napjainkban a lábgomba már igazi népbetegségnek számít, egyes adatok szerint a mérsékelt övben a városlakók 70 százaléka szenved tőle. Nem szabad elhanyagolni, mert egyéb betegségek, például visszér vagy ekcéma kiinduló forrása is lehet. Akik nem veszik komolyan a lábgombát, azok a családjukat és a közvetlen környezetüket is veszélybe sodorhatják!

Zárt lábbelik gyakori viselésénél leggyakrabban a 4-5. lábujj között a bőr berepedezik, fájdalmassá válik, viszket, fehérré válik. Idővel ez a folyamat éles szélű, hámló, vörös, viszkető elváltozás formájában ráterjed a többi lábujjközre, illetve a lábhátra is. A berepedezett bőrön a véráramba gombaantigének kerülhetnek, melyek a szervezetben egyfajta allergiás reakciót válthatnak ki. Ezek pedig végül a végtagokon, azaz a lábon szimmetrikusan elhelyezkedő apró, viszkető, vízszerű hólyagok kialakulásához vezethetnek. A másik fontos szövődmény az, hogy a hámsérüléseken át nemcsak gombák, hanem baktériumok is bejuthatnak, és a nyirokutakon át terjedve orbánc, illetve felületes vénagyulladás, nyirokérgyulladás  kialakulását okozhatják.

Kiket fenyeget a lábgomba leginkább?

A gyenge, vagy hosszú antibiotikumos kezelés miatt legyengült immunrendszerű emberek hajlamosabbak elkapni minden gombás fertőzést, így a lábgombát is. Tehát az egészségi állapottól nagyban függ a lábgomba „elkapásának” az esélye. Az ilyen emberek esetében a lábgomba kezelése is körülményesebb.
Bizonyos betegségek hajlamosíthatnak a megfertőződésre. Pl. a cukorbetegek vagy az alsó végtag keringési rendellenességben szenvedők könnyebben kapják el a lábgombát és nehezebben is tudnak tőle megszabadulni.
Akiknek fokozottan izzad a lábuk, azok ugyancsak hajlamosabbak a lábgombára.
Akiknek korábban már volt lábgombája, azok ugyancsak veszélyeztetettebb helyzetben vannak, ők hajlamosabbak az újrafertőződésre.
A fertőződés azokat fenyegeti a legjobban, akik gyakran megfordulnak nyilvános helyen lévő zuhanyzókban, strandokon, szaunákban, fürdőhelyeken.

Miképp tudjuk megelőzni a bajt?

Minden alkalommal alaposan töröljük szárazra a lábujjközöket, csak saját törülközőt használjunk, melyet gyakran kell cserélni. Kizárólag természetes alapanyagú zoknit használjunk és mindennap cseréljük. Lehetőség szerint a lábbeli lélegző anyagból legyen (pl. bőr, vászon), de amint tehetjük, járjunk mezítláb. Minden használat után fertőtlenítsük a fürdőkádat és a tusolótálcát, kerüljük a fürdőszobai kilépők használatát, szállodában pedig a padlószőnyegen, szaunában és közös fürdőkben csak saját papucsot használjunk, gombafertőzés gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

A lábgomba házi kezelése

Ha a lábgomba ellen nem akar rögtön méregdrága és esetleges mellékhatásokat okozó szereket használni, akkor érdemes kipróbálni az alább leírt olcsó, de ennek ellenére bizonyítottan hatékony és mellékhatások nélküli megoldást:

Vegyünk egy liter 10 százalékos ecetet.
Keverjük össze 1 liter tiszta vízzel.
Ezt a víz-ecet keveréket melegítsük fel kb. 40-42 Celsius fokra.
A keveréket öntsük egy lavórba, vagy valamilyen lábfürdő edénybe, és tegyük bele a lábgombával fertőzött lábunkat.
Az a jó, ha a meleg víz-ecet keverék a körmünket is ellepi, tehát a lavór ne legyen túl nagy.
Legalább 20 percig áztassuk a lábunkat ebben a keverékben.
Az áztatás után a ledörzsölhető lábgombás bőrdarabkákat kíméletesen dörzsöljük le a fertőzött területről.
Ne mossuk le az ecetes vizet tiszta vízzel a lábunkról, hagy fejtse ki jó sokáig a savas hatását a lábgomba ellen.
Legalább 1 hétig minden nap ismételjük meg az itt leírt folyamatot, így nagy esélyünk lesz a lábgomba leküzdésére.

Forrás: Családháló