2014. április 24., György napja

Négylábú terapeuták

A lovasterápia hazai története
Gyarmati Orsolya
Forrás: Családháló
2012. május 30., szerda 13:25
Hazánkban lassan két évtizede fejleszthetik magukat az arra rászoruló gyerekek lovasterápia által, legyen szó fizikai, érzelmi, vagy pszichés problémáról. A magyarországi lovasterápia történetének kezdete a kilencvenes évekre nyúlik vissza, amikor néhány sérült gyermek szülője, illetve olyan intézmények, amelyek gyerekekkel foglalkoztak felkeresték a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot (NGYSZ) hogy megtudják, van-e lehetőség itthon lovasterápiára.

A  kezdetek

Az egyre nagyobb igény cselekvésre sarkallta az NGYSZ-t: mivel nálunk nem voltak még lovasterapeuta szakemberek, a gyerekmentősök az akkor már több évtizedes tapasztalattal bíró Angol Lovasterápiás Szövetség teljes csapatát hívták meg a Hortobágyon megtartott első lovasterápiás szakembereket képző kurzusra. Az oktatók között volt gyógypedagógus, lovasinstruktor, orvos, pszichológus, fogathajtó, így a harmincöt résztvevő a lehető legteljesebb képet kaphatta a lovasterápia minden területéről, s hogy elkötelezettségük “bizonyítékaként” a résztvevők a tanfolyam végén létrehozták a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítványt (MLSZA) amely azóta is töretlen lelkesedéssel és hatalamas energiabefektetéssel tesz meg mindent azért, hogy egyrészt összefogja mindazokat az intézményeket és embereket, akik a lovasterápiához valamilyen módon kapcsolódnak, másrészt folyamatos, európai színvonalú tanfolyamaikkal biztosítja a lovasterapeuta-utánpótlást, harmadrészt lehetővé teszi, hogy a szakemberek segítségét igénybe vevő, kiegészítő terápiás céllal ide érkező gyerekek mindent megkaphassanak fejlődésük, gyógyulásuk érdekében.

Lovasterápia Fóton

Az alapítvány egyik legnagyobb előrelépése a fóti Lovasterápiás Központ létrehozása volt, amely 2003 óta várja azokat a gyerekeket, akik számára állapotuknál fogva  - kiegészítő kezelésként - javasolt a lovasterápia. A hatalmas, tizenöt hektáros területen a főépületben kaptak helyet az oktatótermek, és egy különleges mozgáselemző labor, ahol az egyes gyerekek speciális igényeit tudják a lehető legpontosabban meghatározni. A parkban egy gyönyörű játszótér, az istállók, karámok, különböző lovaspályák, egy kalandpark és egy úgynevezett szenzoros pálya található. A központ mintaként szolgál minden lovasterápiás intézmény számára, és megfelel mind a hazai, mind a nemzetközi normáknak.

Mi is az a lovasterápia?

Maga a “lovasterápia” kifejezés valójában gyűjtőfogalom, amely általánosságban olyan, orvosi javaslat alapján kiegészítő kezelésként alkalmazott tevékenységeket jelöl, amelyek a gyógyulást, fejlődést elősegítendő, a lovaglás, illetve a lóval való kapcsolat jótékony hatásaira alapoznak. A lovasterápia négy nagy területre osztható. A hippoterápia lényege egy olyan neurofiziológiai gyógytorna-fajta, amelyn a mozgásfunkciók javítását, a tartásproblémák kezelését tartja szem előtt. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna (szaknyelven voltizsálás) a lovaglás, a ló jelenléte, a lovardában zajló tevékenységek és az egész környezet segítségével igyekszik fejleszteni a látás- és hallássérült, viselkedési-, figyelem- vagy beszédzavarral küzdő gyerekeket. A speciális fogathajtás olyan emberek számára nyújt készségfejlesztő lehetőséget, akik állapotuknál fogva nem tudnak lóra ülni, illetve lovagolni. A lovasterápia negyedik és egyben legfiatalabb területe, a lómediált, vagy lóasszisztált pszichoterápia elsősorban a a pszichiátriai betegségeknél (pl., depresszió, szorongás, személyiségzavarok, autizmus, kötődési zavarok) alkalmazható sikerrel. Lényege, hogy a ló mint társterapeauta van jelen a kezeléseken.

Természetesen szó sincs arról, hogy egyedül a fóti központban lenne elérhető a lovasterápia. Mintegy hatvan intézmény és négyszáz magánszemély a tagja a MLSZA-nak, akik az ország különböző területein igyekeznek segíteni a sérült gyerekeknek. Ugyanakkor nagyon fontos kiemelni, hogy csak olyan emberek foglalkozhatnak a terápia ezen fajtájával, akik elvégezték az MLSZA akkreditált képzéseit.

A lovak is számítanak!

Noha a legnagyobb felelősség nyilván a gyerekekkel foglalkozó szakembereké, rendkívül fontos az is, hogy milyenek a lovak, akik a végigasszisztálják a terápiákat. Az alapítvány munkatársai már a lovak kiválasztásánál tudják, melyek azok a fajták, akikből megbízható, türelmes, jól tanítható, valódi társak, “kollégák” válhatnak. Érdemes megjegyezni, hogy az egyik ilyen lófajta az egyetlen ősi magyar lovakkal közös ősű hucul!

MNO vezető hírek

Az ukrán biztonsági erők leállították a terrorellenes műveletet, Oroszország közben hadgyakorlatba kezdett. Tovább

Rubik Ernő kockája a legnagyobb magyar találmányok sorába tartozik – jelentette ki az államfő. Tovább

Az Európai Bizottság ismét elutasította a magyar kérelmet a cukor fordított adózására. Tovább

Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Pénteken „Kis könyves éjt” tartanak a független könyvesboltok. Tovább