Pénzt vagy életet - Béranyaság Magyarországon - II. rész

családháló.hu

2012. augusztus 8., szerda 16:06, frissítve: szerda 16:10

Sok országban létező alternatíva gyermektelen házaspárok számára a hazánkban illegális béranyaság. E főként morális hátterűnek sejtett téma azonban több ponton osztja meg a jogi szakma képviselőit is. Ha egy átlagos, valamilyen vagyontárgy kapcsán létrejött adásvételi szerződés is meg tudja kavarni a felek érzelmeit, mi van akkor, amikor a tét nem egy tárgy, hanem egy mindennél drágább élet?

Ahogy a lélek mondja

Már ebből a pár felvetésből is látszik: merészség lenne azt mondani, hogy egy magzat eldologiasítása, piaci értékének bármilyen szempontbóli megállapítása, a vele kapcsolatos üzletelés és megállapodás csupa-csupa objektív tényező által volna befolyásolt. A szigorú valóság egy meghatározó tényezője maga a női lélek.

Betlej-Szurdusz Erika dúla kérdésünkre elmondta a béranyasággal kapcsolatos meglátásait. A várandósság és szülés, születés szakértőjeként kiemelte: „az emberi test nem egy gép,amibe csak beültetünk egy megtermékenyített petesejtet,és le van tudva az egész. Így nagyon egyszerű lenne. Az emberi testben ott van a lélek is, az a nagyon érzékeny,finoman összehangolt és rendkívül bonyolult mechanizmus, ami fölötte áll a testnek. S a lélek működése kihatással van a testre.” Azt is hozzátette: régen kimutatták már, hogy a magzat és az anya között valódi érzelmi kapcsolat van a biológiai felett. Olyan kapcsolatban állnak, mint senki mással, érzik egymás hangulatát, még szinte egymás gondolatait is (nyilván, aki nem figyel – eléggé – amellett elsikkadhatnak ezek az értékek). A béranya, aki aztán 9 hónap kötődés, hormonok, testi változások után mond le gyermekéről, talán képes elnyomni érzéseit és elvágni ezt a szoros köteléket, de ennek később beláthatatlan következményei is lehetnek (depresszió vagy egyéb lelki betegségek, melyek akár öngyilkosságig is fajulhatnak).

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.