Romney hozta a kötelezőt

LM

2012. január 11., szerda 06:28

Mitt Romney magabiztosan megnyerte az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelöltségéről New Hamshire-ben megtartott előválasztást az első részeredmények szerint.

A CNN közölte, hogy a szavazatok 38 százalékának összeszámlálása alapján Romney volt massachusettsi kormányzó a voksok 37 százalékát kapta, s ő nyerte az erőpróbát. A második helyen a szavazatszámlálásnak ebben a szakaszában Ron Paul texasi képviselő állt 24 százalékkal, a harmadikon pedig Jon Huntsman volt utahi kormányzó 17 százalékkal.

Romney alig fél órával az urnazárás után kihirdette saját győzelmét, és – mintha már pártjának hivatalos elnökjelöltjeként kampányolna – Amerika régi nagyságának visszaállítást ígérte az őt ünneplő híveinek. Szavai szerint a jelenlegi elnök „meg akarta változtatni Amerikát”, ő pedig helyre akarja állítani a régi Amerikát az alapító atyák elvei alapján. Mint mondta, Obama európai típusú jóléti államot szeretne, ő pedig azt akarja, hogy az ország a lehetőségek szabad és virágzó földje legyen.

Mitt Romney felszólította a január 21-én előválasztó Dél-Karolina állam szavazóit: tegyenek róla, hogy 2012 Barack Obama utolsó éve legyen a hatalomban.

A közvélemény-kutatások alapján borítékolni lehetett, hogy a január 3-i jelöltállító gyűléseken a második helyezett Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátorral szemben mindössze 8 szavazattal győzött Romney New Hampshire-ben biztosan sikert fog aratni. Az igazi tét az volt, hogy ki fut be a második helyen, mert annak a politikusnak a republikánus párt „igazi” konzervatívjai nevében talán esélye lehet arra, hogy a megszerzett lendületet kihasználva legyőzze a népszerűségi listákat jelenleg Dél-Karolinában is vezető volt massachusettsi kormányzót.

Az eredmény alapján erre mind a New Hampshire-i erőpróbán a negyedik helyen végzett Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, mind pedig az ötödik helyen befutott Santorum (mindkét politikusra a választók mintegy 10 százaléka szavazott) esélyei megcsappantak. Rick Perry texasi kormányzó, aki ebben az államban lemondott a kampányolásról, a szavazatok mintegy 1 százalékával végzett a hatodik, utolsó helyen.

Jon Huntsman, aki nagy reményeket fűzött a New Hampshire-i előválasztáshoz, a részeredmények ismeretében úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a dél-karolinai előválasztáson annak ellenére, hogy most „csak” a harmadik helyen végzett, és nincs sok esélye a konzervatív államban.

Forrás: MTI