Te, Én és Isten – no meg a szex

Czefernek Léna

2012. április 23., hétfő 11:19, frissítve: hétfő 11:28

Folytatjuk Papp Miklós előadássorozatát, melyet a morálteológus Somogyiné Petik Krisztina és Kézdy Anikó pszichológusokkal közösen tartott a Sapientia Hittudományi Főiskolán. A téma ezúttal is "... és boldogan éltek, amíg meg nem haltak" – azaz a Kommunikáció, ami összetart. Míg előző cikkünkben a jó házasság titkairól és buktatóiról esett szó, most azt boncolgatjuk, milyen arányban esik latba a szexualitás, a barátság és Istennel való kapcsolatunk.

Isten, Teljesség, Extázis

A szex az egyház szerint sem bűnös dolog, sőt, ha erkölcsös, lelkiismeretes és igaz, akkor közelebb visz Istenhez. Az erósz teológiája a következőképpen foglalható össze Papp Miklós szerint: Isten, Teljesség, Extázis. Ez azt jelenti, hogy nem csak egymáshoz, Istenhez is közelebb visz minket a szexualitás, ha nem hagyjuk ki a harmadik, égi dimenziót. Ezt ki kell mondani, mert sokakban hamis kép él a szexualitásról. Szent Ágoston óta – aki úgy képzelte, úgy adjuk át utódainknak az áteredő bűnt, ahogy életet adunk, vagyis a testiséggel – benne van a klímában, hogy a szex rossz, de legalábbis nem olyan fontos – hívja fel rá a figyelmet a teológus, hozzátéve, hogy még nagyanyáink is ebben a tudatban nőttek fel.

Te, Én és Isten – no meg a szex

Képzeljünk el egy háromszöget, amelynek két lába a házaspár, a csúcsa pedig Isten. Az igazi erósz hozzá visz, a teljesség felé, ám ahhoz, hogy mindez így legyen, sok munka szükséges – mondja Papp Miklós, hozzátéve, hogy nem lehetünk „platonisták, testfelejtő gnosztikusok” ebben a kérdésben. Gondoljunk csak bele, ha Krisztusnak is fontos az emberi test, olyannyira, hogy maga is ebben a testben született majd támadt fel, akkor ki vagyok én, hogy ezt a testet semmibe vegyem? Fizikai valónk tehát ugyanúgy keresztény dolog, és az igazi hithet hozzá tartozik ez a dimenzió is.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.