2014. április 23., Béla napja

Új korszak jön

NT
Forrás: MTI
2011. december 09., péntek 23:20
A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás 2012. február 7-én indítja el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Dragon nevű űrhajóját, amely teherszállító feladatot lát el – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

„Ez az új kereskedelmi teherszállítás korszakának nyitánya” – jelentette ki Lori Garver, a NASA igazgatóhelyettese. Az űrhivatal ugyanakkor jelezte: a Cape Canaveralban tervezett fellövés időpontját céldátumként kezeli.

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely egy évvel ezelőtt képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd biztonságosan visszahozni. Az ISS kiszolgálását jelenleg orosz, európai és japán űrhajókkal látják el. Az Egyesült Államok az űrsiklóflottájának nyugdíjazása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több száz millió dollárral támogatva annak fejlesztéseit.

A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás Dragon nevű űrhajója.
A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás Dragon nevű űrhajója
Fotó: http://www.spacex.com

 

A Dragon semmilyen létfontosságú ellátmányt nem szállít az ISS-re, így a dokkolás esetleges kudarca semmilyen kockázattal nem jár. A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat majd az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára. „A SpaceX-nek minden lépése azt szolgája, hogy személyzetet szállítsunk fel a világűrbe” – jelentette ki pénteken a cég elnöke, Gwynne Shotwell.

MNO vezető hírek

Hiába birtokolta sokkal többet a labdát az Atlético Madrid, a Chelsea elérte célját az elődöntő első meccsén. Tovább

Az ukrán ügyvivő államfő kedden újraindította a katonai műveleteket az oroszbarát lázadók ellen. Tovább

1

Kanadában áprilisban újra a kormányzó konzervatív párt vezeti a felmérések szerint a népszerűségi listát. Tovább

Buzgón készül a dél-lengyelországi Wadowice és Krakkó városa arra, hogy a Vatikánban vasárnap szentté avatják a néhai II. János Pál pápát. Tovább