A kompakt fényképezőgépek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, mert szebb képeket lehet velük készíteni, mint a legtöbb mobiltelefonnal, az áruk pedig elképesztő mértékben lecsökkent. Négy-öt évvel ezelőtt még 80-100 ezer forintba kerültek a komolyabb kompaktok, most pedig 20 ezer forintért hozzájuthatunk egy – az amatőr igényeket maximálisan kielégítő – készülékhez.

Vásárlás előtt a legfontosabb kérdés, milyen típusú fényképezőgépet vegyünk? Tükörreflexes gépbe csak akkor érdemes invesztálni (nagyjából 90 ezer forinttól indul az áruk), ha komolyabban akarunk foglalkozni a fotózással, különben nem fogjuk kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket. A legtöbben automata módban használják a fényképezőgépet, mert nem akarnak bíbelődni a fényerő, záridő, fehéregyensúly stb. állításával. Aki csak egyszerűen, minden faxni nélkül, meg akar örökíteni egy pillanatot, az vegyen kompaktot. A Nikon és a Canon élen jár a minőségi fényképezőgépek gyártásában, ezért egyértelmű volt, hogy összehasonlításunkba mindkét cég terméke be fog kerülni (Nikon Coolpix L26, Canon Powershot A810), amelyekkel a Samsung vállalat PL20 típusú készüléke próbálja felvenni a harcot.

Miben hasonlít egymásra a három rivális fényképezőgép?

Árban nincs számottevő eltérés a fényképezőgépek között, a Samsung PL20 19 622 forintért kelleti magát az interneten, a trió legdrágább tagja, a Nikon Coolpix L26 pedig 22920 forintért rendelhető meg. Mindegyik készülék ötszörös optikai zoommal és képstabilizátorral rendelkezik, az LCD kijelzők méretében, valamint felbontásában sincs számottevő eltérés, videofelvétel esetén pedig maximum HD Ready felbontást (1280×720) állíthatunk be. Ebben a kategóriában nagyon ritka a HDMI kimenet, egyik készülék sem rendelkezik ilyennel.

A Samsung felbontása a leggyengébb

A PL20-assal legfeljebb 14,2 megapixeles fotókat készíthetünk, míg a riválisok valamivel 16 megapixel felett tudnak. Ez a különbség a gyakorlatban szinte nem is érzékelhető, az átlagos igényeket pedig messze túlszárnyalja. Gondoljunk csak bele, hogy öt évvel ezelőtt egy átlagos szenzor 3,2 megapixeles felbontással rendelkezett, most pedig az alsó kategóriás mobiltelefonok tudják ezt produkálni. Szóval önmagában a felbontás nem jelent semmit, sokkal fontosabb, hogy a kamerával éles és tiszta képet lehessen készíteni. A Samsung rengeteg tematikus programmal segíti a fotósokat (pl. tájkép, fehéregyensúly, mozgás, állvány, éjszakai, makró szöveg, kék ég, naplemente), de itt visszatérnék egy korábbi megállapításomra, miszerint a legtöbb felhasználó automata módban használja a kompakt gépét. Riválisaival ellentétben a PL20 saját Li-ion akkumulátorral rendelkezik, emiatt feltöltése egyszerűbb, a gép súlya pedig mindössze 103 gramm!