Németország

Törvénysértő a Facebook ismerőskeresője

FB, 2016. január 15., péntek 19:43
A német legfelső bíróság hozott erről határozatot csütörtökön.

Törvényt sért a Facebook az ismerőskeresőjével (Friend Finder), mivel a funkció félrevezeti a felhasználókat, amikor arra biztatja őket, hogy tegyék elérhetővé a Facebook számára az e-mail címlistájukat – mondta ki a német legfelső bíróság Frankfurtban csütörtökön a Reuters híradása szerint.

A legfelső bíróság két alsóbb fokon (2012-ben első-, 2014-ben másodfokon) hozott ítéletet hagyott jóvá, az ügy egyébként egy 2010-ben, a Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségének küldött beadványból nőtte ki magát. Az indoklásban nemcsak a félrevezetés szerepel, hanem adatvédelmi aggályok is, hiszen a felhasználókkal nem közölték, mire fogják használni az általuk kiadott adatokat.

Nem ismert, milyen hatása lesz az ítéletnek

A Facebook a megszerzett címlistára ugyanis meghívókat küldött – ez is hozzájárulhatott a közösségi oldal rohamos terjedéséhez. A Reuters szerint a Facebook németországi képviselete tanulmányozza, hogy a döntés milyen hatással lesz a szolgáltatásukra.

A Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége üdvözölte a döntést, szerintük azonban meg kell vizsgálni, hogy a 2010-es ismerőskereső és a mostani változata között mi a különbség és hogy utóbbira vonatkozhat-e a legfelső bíróság ítélete. Klaus Müller szóvivő hozzátette: a Facebook más funkcióknál is ugyanígy jár el, talán az ítélet nyomán változtatnak ezeken.

hirdetés
  •  4
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása